Brousíte si zuby na brusinky? Vyzkoušejte je se zelím nebo v originální pomazánce!

/
  • 23. listopadu 2018 ● 06:00

    Jejich svíravě trpkou nahořklou chuť zná určitě kdekdo. Brusinky skutečně na první ochutnání málokomu sednou, ale to, co v sobě skrývají, jejich trpkost vyváží. Jsou doslova přírodní vitaminovou bombou! Když ji necháme vybuchnout v sychravém podzimu, uděláme jen dobře.

     

  • 1.

    Koktejl léčivých látek

    *Vitamin C – tento silný přírodní antioxidant blokuje působení volných radikálů v lidském organismu a zvyšuje jeho imunitu.

     

    *Vláknina – tvoří až šedesát procent obsahu, snižuje krevní tlak, cholesterol, je prevencí proti cukrovce, mrtvici a srdečním  chorobám.

     

    *Vitamín E – protože je rozpustný v tucích, podílí se významnou měrou na zvýšení imunity organismu a na likvidaci následků působení volných radikálů.

     

    *Kyselina benzoová – působí protizánětlivě, brání otravám organismu.

    Čerstvé mají svíravou chuť.
    Autor: istock.com

  • 2.

    Proti čemu působí?

    *Zánět močových cest – obsahují zahuštěnou tříslovinu a dokážou zabránit bakteriím v usazení se na sliznicích. Mikroorganismy jsou přirozeně vyplavovány z ledvin i močového měchýře z těla.

     

    *Nemoci srdce – způsobuje je tzv. zlý cholesterol, jehož koncentraci brusinky snižují až na přijatelné hodnoty. Zároveň zvyšují pružnost cév a předcházejí kornatění tepen.

     

    *Žaludeční křeče – tříslovina v bobulích zpevňuje sliznici žaludečních stěn, desinfikuje ji a napomáhá trávení.

     

    *Vředy (i bércové) – čerstvé, rozmačkané brusinky se osvědčily jako vynikající obklad při léčení vředů i otevřených ran. Brusinky totiž ničí bakterii Helicobacter pytli, ktará vředy způsobuje.

     

    *Záněty úst – celkové složení brusinek zabraňuje množení bakterií, které v ústní dutině vytvářejí plak. Zabraňují streptokokům a dalším bakteriím v přilnutí k povrchu ústní sliznice.

    Sběr brusinek
    Autor: Kateřina Moravcová, Jitka Pecharová, Slávka Červená, Jiří Čada,

  • 3.

    2 výtečné recepty

    Svíčková na smetaně s brusinkami je klasickým dokladem delikátnosti chuti těchto lesních plodů. Brusinky se jí i syrové, ale převládá jejich zavařování ve formě kompotů, marmelád a džemů. Málokdo ví, že zejména sušené brusinky jsou vzhledem k množství minerálních látek a vitaminů skvělým zdrojem rychlé energie. Z jejich listů se připravují čaje a bylinné obklady. V poslední době jsou oblíbené i brusinky hluboce zmrazené ihned po sběru.

     

    Pikantní zelí s brusinkami


    Potřebujeme: 10 dkg gazdovské slaniny, 2 dcl nakládaných brusinek, 2 červené cibule, 2 sáčky kysaného červeného zelí, 3 lžíce medu, 1 dcl červeného vína, pepř a sůl.

     

    Postup: na kostičky nakrájenou slaninu opečeme v pánvi, přidáme pokrájenou cibuli a po třech minutách vmícháme zelí. Osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou pět minut. Pak přidáme med a víno, dusíme dalších pět minut a poté přisypeme brusinky. Pět minut dusíme, odstavíme a necháme deset minut dojít. 

     

    Netradiční pomazánka


    Potřebujeme: cihličku měkkého tvarohu, 10 dkg majonézy nebo kysané smetany, šálek naložených brusinek (možno i slité z kompotu), polévková lžíce strouhaného křenu, stroužek třeného česneku, šťávu z citronu, sůl, pepř.

     

    Postup: všechny ingredience (zatím bez brusinek) důkladně mícháme až do jejich dokonalého propojení. Pak přidáme brusinky a podáváme nejlépe na osmažené a teplé vece.

     

    Zelí s brusinkami
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy