Udělejte si to doma sami: Univerzální čistič, srdíčka do vany i likér proti chřipce
-
Jste hračičkové, kteří si spoustu věcí udělají rádi sami a ještě hodně ušetří? Pak vás potěší tři návody na praktické tvoření. A hned dva vaše výrobky můžete použít i jako dárek!
- 1.
Univerzální antibakteriální čistič
Vyzkoušejte univerzální antibakteriální čistič, který pohádkově voní a téměř nic nestojí. "Použít ho můžete na čištění povrchů v koupelně, kuchyni, či kde si usmyslíte," říká Alena Thomas, autorka nové knihy domácího tvoření Udělejte si to doma sami 3.
Potřebujete: oranžové slupky, vinný ocet, zavařovačku, kávový filtr, láhev s rozprašovačem.
Postup: Pomerančovými slupkami zaplňte zavařovačku a zalijte octem. Nechte macerovat 3 měsíce. Zhruba dvakrát za týden, nebo jak si vzpomenete, sklenici protřepejte. Po 3 měsících přelijte přes kávový filtr do lahve s rozprašovačem.
- 2.
Domácí smetanová srdíčka do koupele
Až nebudete mít nic lepšího na práci, udělejte si smetanovomandlová srdíčka do koupele. Hodí se i jako malý dárek. "Děti se budou koupat se to větší radostí a vy budete třeba mít šanci si nějaké to srdíčko omylem hodit do kafe a v klidu vypít," směje se Alena Thomas.
Potřebujete: 1/4 l smetany do kávy 10%, 100 ml mandlového oleje, formičky.
Postup: Ohřejte ingredience v teplé lázni, předšlehejte 1 až 2 minuty smetanu, po trošce přilévejte a zašlehávejte olej, pokračujte ve šlehání do vychlazení, vlijte do formiček na led (srdíčkový tvar), překryjte potravinovou fólií a uložte do mrazáku. Spotřebujte do 3 měsíců.
- 3.
Zázvorový likér proti chřipce
Potřebujete: 0,5 l vodky, 125 g medu (asi 6 polévkových lžíce), 125 g čerstvě nastrouhaného nebo na kolečka nakrájeného zázvoru, 1 oloupaný citron nakrájený na plátky, 1 oloupaný pomeranč nakrájený na plátky, pro dárkovou variantu můžete přidat i 1 lusk vanilky, pěknou likérovou láhev.
Postup: Všechny ingredience přidáme do vodky a necháme 3 dny louhovat. Zcedíme a vlijeme do dárkové lahvičky. Vzniklý likér je výborná prevence proti chřipce a nachlazení!
Tip autorky: Čím déle se v likéru lusk nechá, tím lepší aroma bude mít. Samozřejmě je nutné, aby byl vždy zcela ponořeny v alkoholu.