Vejce je zázrak: 4 + 1 fakt, které jste o něm možná nevěděli

/
  • Vejce odborníci považují za superpotravinu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek.
    23. dubna 2018 ● 11:47

    Obyčejné vejce, řeklo by se, jenže odborníky na výživu je už dávno považováno za tzv. superpotravinu. Zasytí a je plné nezbytně důležitých vitamínů a látek pro lidské tělo. Prozradíme, proč byste měli jíst vajíčka každý den!

  • 1.

    Zdravé a výživné

    Chcete zhubnout? Zařaďte do jídelníčku vajíčka. Jsou plná bílkovin a zdravých tuků. Jedno vejce na tvrdo představuje jen něco kolem 80 kcal. Navíc předchází tzv. vlčímu hladu, při kterém slupnete, co vidíte. Stačí si dát jedno dvě vejce na tvrdo, která velmi rychle zasytí. Je také plné vitamínů skupiny B, ale i A, E a D a obsahuje stopové prvky jako kyselinu listovou, selen, vápník či zinek. Právě pro tuto svou rozmanitost, je vajíčko považováno za jednu z nejlepších potravin vůbec!

    Vejce odborníci považují za superpotravinu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Pomáhá kostem a svalům

    Pro kosti je důležitý vitamin D, vejce jej obsahuje. Zároveň je v něm i vápník, který pomáhá »déčku« vstřebat se. Svalová hmota zase ocení bílkoviny. Těch už ve dvou vajíčkách je tolik jako v plátku kvalitního masa a navíc je to bez tuku!

    Vejce odborníci považují za superpotravinu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek.
    Autor: shutterstock

  • 3.

    Zlepší paměť

    Pod skořápkou se ukrývá i cholin – velmi důležitá látka. Jde o vitamin ze skupiny B, který je stavebním kamenem pro látku, která je tzv. neurotransmiterem. Jsou to látky, které přenáší vzruchy mezi nervy. Nedostatek tohoto »přenašeče« je spojován se vznikem Alzheimerovy choroby, ale ovlivňuje například i kvalitu paměti. Cholin zabraňuje i ucpávání cév a tím předchází vzniku srdečně-cévních onemocnění.

    Vejce odborníci považují za superpotravinu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek.
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Dá se jíst na tisíc způsobů

    Uvařené na hniličku, na tvrdo, na měkko, omeleta se zeleninou, na šunce, míchané na cibulce, volská oka, vaječná pomazánka, součást mnoha jídel – jako jsou palačinky, šunkofleky, bábovka…. Prostě připravit vajíčka můžete opravdu podle rozličných chutí, příprava je nenáročná a chutné, vydatné a zdravé jídlo zabere sotva pár minut.

    Vejce odborníci považují za superpotravinu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek.
    Autor: shutterstock

  • 5.

    Jak je to s cholesterolem?

    Není to tak dávno, co lékaři varovali, že častá konzumace vajec vede k nárůstu cholesterolu, který vede ke vzniku kardiovaskulárních chorob. Nejnovější informace ale zní, že proto to tvrzení není žádný důkaz! Vědci nyní dokonce tvrdí, že naše moudré tělo se s přísunem cholesterolu dokáže vyrovnat tak, že pokud je ho dost v jídlech, tak omezí jeho výrobu. Navíc kromě cholesterolu vejce obsahují i lecitin, který zas naopak jeho množství snižuje. Nejnovější klinické studie říkají, že konzumace i tří vajec denně nepředstavuje pro zdravého člověka žádné riziko.

    Vejce odborníci považují za superpotravinu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek.
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy