Aby kapr nesmrděl a ze salátu nebylo bláto: 3 důležité rady, aby se štědrovečerní večeře povedla
-
Štědrovečerní večeře musí být dokonalá. Máme pro vás pár tipů, jak si usnadnit práci a jak chuť jídla dokonale vyladit.
- 1.
Aby kapr nesmrděl…
Zkušenosti našich babiček říkají, že maso přestane zapáchat, když se na noc naloží do mléka, někdo preferuje jogurt. Odborníci zase doporučují odříznutí zhruba dvoucentimetrového proužku v oblasti břicha. Vylepšit můžete i samotný trojobal, který dá kaprovi výraznou chuť a nebude cítit rybinou. Místo vejce použijte hořčici, výsledná chuť je vynikající. Do strouhanky můžete také přisypat sýr nebo nasekané mandle, těstíčko bude krásně křupavé. Vyzkoušet můžete i čerstvou strouhanku – to znamená, že k obalování nepoužijete tu z tvrdých rohlíků, ale obalíte kapra či řízky v čerstvé strouhance. Rohlíky rozemelte na větší – zhruba půlcentimetrové kousky. Z dietního hledisko to sice není úplně ideální, houstička do sebe totiž nasaje tuk, ale krásně se osmaží do křupava!
- 2.
Aby ze salátu nebylo bláto…
Do salátu patří brambory varného typu A. Jsou pevné a nedrolí se. Vařte je i se řádně omytou slupkou, ideálně den dopředu. Až do nich budete píchat, abyste zjistili, zda jsou už vařené, nechte vidličku v šupleti. Raději použijte párátko nebo jehlu na roládu. Loupejte je ještě teplé a nechte zchladit. Zeleninu vařte do poloměkka a propláchněte ji studenou vodou. Tím nedojde k jejímu »dovaření« nahromaděným teplem. Pokud nemáte rádi štiplavou chuť cibule v salátu, lehce ji osmažte. Všechny ingredienci promíchejte a až úplně nakonec vmíchejte majonézu či jogurt. Tím předejdete rozpadu zeleniny a přeměně salátu v bláto…
- 3.
Aby vinná klobása nepopraskala…
Vinná klobása patří na štědrovečerní stůl úplně stejně jako řízky. Její zatočená úprava »do šneka« totiž odkazuje na sluníčko a slunovrat (21. či 22. prosince). Mnohé kuchařky mají ale problém s tím, že klobása prostě na pánvičce praskne. Radou je horká voda, kterou klobásu spaříte. Když ji stáčíte do šneka, neutahujte ho. Nechtě klobáse místo. Při opékání totiž naběhne. Špejli před podáváním na talíři vyndejte. Klobásu můžete jen vyválet v mouce, nebo klasicky v trojobalu. Zdravější variantou úpravy je místo smažení pečení klobásy v troubě.