Podzim na talíři: 3 recepty na ovocné koláče, které provoní sychravé dny
-
Je tu podzim a sním i čas, kdy musíme myslet na dostatečné množství vitamínů. Co si je ale tentokrát trochu osladit? Vyzkoušejte hned tři osvědčené recepty ovocné koláče, které vám zpříjemní sychravé dny.
- 1.
Jablečný tarte tatin
Potřebujete: 8 až 10 jablek, 150 g másla, 150 g krupicového cukru, 200 g listového těsta, skořici a vlašské ořechy.
Postup: Jablka oloupejte, rozpulte, vyndejte jádřince a nakrájejte na čtvrtky.
* Do nádoby, kterou můžete následně přemístit do trouby, dejte rozehřát máslo. Postupně do něj vsypte cukr a míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Míchejte a zahřívejte, až se vytvoří karamel. Nenechávejte ho moc zhnědnout, aby nebyl hořký. Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavte z ohně.
* Do hotového karamelu můžete vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na malé kousky. Na ně vyskládejte do nádoby jablka – okrajem nahoru, částí blíž k jádřinci dolů – a začněte nejprve kruh od okraje a potom do středu. Jablka přitlačte a dávejte je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud vám nějaká zbudou, nakrájejte je ještě na menší kousky a vytvořte druhou vrstvu. Můžete posypat skořicí. Zahřejte nádobu a nechte bublat 10 minut, dokud se jablka pěkně nespojí s karamelem.
* Mezitím rozválejte na pomoučněném vále těsto o tloušťce cca 4 mm. Vykrojte kruh o trošku větší, než je průměr nádoby. Opatrně ho vezměte a položte na horká jablka. Okraje přitlačte pod okraj jablek. Udělejte uprostřed dírku, kudy bude při pečení odcházet pára.
* Vložte do trouby a pečte na 180–200 °C, podle typu trouby. Jakmile těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový.
* Vyndejte opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložte velký talíř a rychle obraťte. Pozor, šťáva je horká. Nechte mírně zchladnout a podávejte teplý.
- 2.
Koláč s karamelizovanými hruškami
Potřebujete na těsto: 250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, špetka soli, 1 žloutek, 50 ml mléka.
Na náplň: ¼ šálku vody (cca 60 ml), ½ šálku cukru krupice, 2 polévkové lžíce másla, 4 větší zralé, ale pevné hrušky, oloupané a nakrájené na tenké plátky; na polevu: 130 ml smetany min. 30% a 120 g tmavé čokolády, nejlépe s obsahem 70% kakaa.
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Do velké mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. Vše propracujte rukama, až se máslo propojí s moukou. Zapracujte žloutek a nakonec postupně opatrně přidávejte mléko, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto, které nelepí.
* Těsto zabalte do fólie a nechte cca 20 minut odpočinout. Potom ho rozválejte na pomoučněném válu zhruba do velikosti formy. Formu na koláč vytřete máslem, vložte do ní těsto a přimáčkněte ke dnu i k okrajům.
* Přebytečné těsto odřízněte nožem, můžete ještě přejet válečkem, aby odříznuté konce zůstaly hladké. Dno propíchejte vidličkou a dejte péct na cca 20 až 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
* Náplň: V hlubší pánvi svařte vodu s cukrem, dokud vám vzniklý sirup nezačne zlátnout. Přidejte máslo, promíchejte a přidejte hrušky. Vařte, až budou průhledné a tekutina začne mít konzistenci hustého sirupu. Rozprostřete na těsto a nechte vychladnout.
* Poleva: V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte dohladka, dejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na vychladlé hrušky.
Tip: Těsto si můžete upéct předem, ve formě vydrží 24 hodin úplně bez problémů. Také si můžete připravit více porcí a zamrazit je.
- 3.
Sladký dýňový dezert bez lepku
Potřebujete (forma o průměru 28 cm): 1 dýně (nejlépe máslová) 600–700 g, 75 g třtinového cukru, 50 g medu, 4 celá vejce, 2 bílky, 1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena), 25 cl rumu, kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu, 0,5 dcl pomerančové šťávy, 350 ml smetany na šlehání (30%), máslo na vymazání formy
Postup: V troubě upečte celou dýni (na 150 stupňů, cca 45 minut) a nechte ji vychladnout. Oloupejte ji, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kostky.
* Ve velké míse smíchejte vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymíchejte metličkou a vmíchejte kukuřičný škrob.
* Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujte dohladka.
* Směs smetany a dýně vmíchejte metlou do vaječné směsi v míse.
* Připravte si formu s vysokým okrajem o průměru (26–28 cm), vymažte ji máslem, naplňte dýňovou směsí a pečte v troubě při teplotě 140 stupňů cca 80 minut.
* Před vyndáním z formy nechte flan vychladnout a dejte do lednice. Takto vydrží asi 3 dny.
Tip: Flan podávejte vlažný, tak chutná nejlépe!
Zdroj: www.nebespan.cz