Čerstvé ovoce v troubě: 3 recepty na pečené dobroty

/
  • Upečete si doma dobroty s čerstvým ovocem.
    23. června 2017 ● 09:58

    Čerstvé jahody, meruňky, třešně přímo vybízí k tomu, abyste z nich upekli nějaké dobroty. Máme pro vás tři recepty, po kterých se doma jen zapráší!

  • 1.

    Rychlé ovocné koláčky

    Potřebujete: 500 g hladké mouky, 100 g cukru krystal, 100 g rostlinného tuku Hera, 2 žloutky, 1 kostka droždí, 200 ml plnotučného mléka, špetka soli; Na drobenku: 100 g hrubé mouky, 50 g cukru moučka, 80 g rostlinného tuku; Na náplň: tvaroh, povidla, mák, ovoce, džem, pečená jablka, ořechy, 1 vejce na potření

    Postup: Ve vlažném mléce rozmíchejte lžící cukru a lžíci mouky. Rozdrobte do něj droždí a nechejte stát asi deset minut na teplém místě. Až budou na povrchu bubliny, kvásek je připravený. Tuk si rozpusťte v malém hrnci na plotně.

    * Do mísy kuchyňského robota dejte mouku, vyklepněte do ní dva žloutky a přidejte zbylý cukr a špetku soli. Vlijte mléko s kváskem a rozpuštěnou, mírně vychlazenou Heru. * Nasaďte na robota hnětací nástavec a umíchejte hladké, nelepivé těsto.

    * Těsto nechejte kynout, pod utěrkou, na teplém místě, hodinu. Mezitím, co těsto kyne, připravte si náplně a drobenku.

    * Náplně si zvolte podle sebe. Výborný je tvaroh s cukrem, maková náplň, povidla, mleté sušené hrušky, ořechy, marmeláda. Cokoliv máte doma po ruce a máte rádi.

    *Smíchejte cukr, mouku a tuk. Míchejte tak dlouho, až bude směs sypká a drobivá.

    * Z vykynutého těsta oddělte 300 g. Zbytek těsta vyválejte na pomoučeném válu. Plát těsta dejte na plech vyložený pečícím papírem a ještě menším válečkem rozválejte až do krajů. Z odděleného těsta uválejte tenké válečky, kterými rozdělíte těsto na plechu, na jednotlivé čtverečky.

    * Povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem. Do jednotlivých čtverečků dejte připravené náplně. Posypejte drobenkou. Nechejte ještě 15 minut kynout a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 30 minut.

    Rychlé ovocné koláčky
    Autor: Hera

     

  • 2.

    Bublanina s lesním ovocem a křupavou drobenkou

    Potřebujete na těsto: 300 g polohrubé mouky, 200 ml plnotučného mléka, 150 g třtinového cukru, 100 g rozpuštěné Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, ovoce; Na drobenku: 100 g cukru krupice, 100 g jemných ovesných vloček, 100 g Hery, 20 g mandlových plátků, forma na koláč o průměru 28 až 30 cm

    Postup: Vejce dejte vyšlehat do robota se šlehací metlou, spolu s třtinovým cukrem. Šlehejte tak dlouho, až směs zhoustne a bude hodně světlá, nadýchaná.  Přidejte rozpuštěnou Heru a mléko. Opět společně šlehejte, až se všechny suroviny spojí.

    *Prášek do pečiva promíchejte důkladně s moukou. Vsypte do připravené směsi v kuchyňském robotu. Opět míchejte, až vznikne hladké těsto.

    * Formu na koláč vymažte a vysypejte polohrubou

    moukou. Pracujte pečlivě, aby nezůstal ani kousek formy suchý. Jinak by se vám bublanina mohla přilepit.

    * Do formy vylijte těsto a uhlaďte povrch. Nahoru nasypejte ovoce. Čerstvé nebo mražené.

    * Smíchejte drobenku. Cukr, vločky a tuk prohněťte, ideálně ručně, až vznikne sypká směs. Přidejte větší část mandlových plátků. Opět promíchejte. Drobenku navrstvěte na ovoce. Povrch posypejte zbylými mandlovými lupínky.

    Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 minut. Nechejte vychladnout.

    Bublanina s lesním ovocem a křupavou drobenkou
    Autor: Hera

  • 3.

    Bezlepkový tvaroh s čokoládovou hlínou

    Potřebujete na čokoládový tvaroh: 500 g měkkého polotučného tvarohu, 150 g smetany ke šlehání, 150 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa; Na čokoládovou hlínu: 125 g cukru krupice, 125 g mandlové mouky, 125 g rýžových vloček, 80 g Hery, 50 g kakaa

    Postup: Troubu si předehřejte na 140 °C. Tuk rozpusťte. Rýžové vločky dejte do výkonného mixéru a rozmixujte na hladkou směs. V míse smíchejte rozmixované vločky, mandlovou mouku, cukr krupici a kakao. Až je směs promíchaná, přidejte rozpuštěný tuk. Důkladně promíchejte.

    *Na plech rozložte pečící papír. Připravenou »hlínu« vysypte na plech a roztáhněte na stejnoměrně vysokou vrstvu. Pečte v troubě 10 minut. Po vytažení z trouby nechejte úplně vychladnout a opět promíchejte.

    *V malém hrnečku přiveďte k varu smetanu. Odstavte z plotny a do smetany rozlámejte čokoládu. Nechejte pět minut stát. Rozmíchejte malou metličkou dohladka. Nechejte chvilku vychladnout. Směs může být vlažná, nesmí být horká.

    * Do kuchyňského robota se šlehací metlou dejte tvaroh a přidejte k němu čokoládovo-smetanovou směs. Společně šlehejte, až vznikne hladký, nadýchaný krém. Přimíchejte do něj 10 lžic čokoládové hlíny.

    Připravte si skelničky, v těch tento dezert nejlépe vynikne. Na dno skleniček dejte trochu hlíny, na ni vrstvu tvarohového krému a nahoru opět hlínu. Klidně můžete přidat ještě vrstvu ovoce.

    Bezlepkový tvaroh s čokoládovou hlínou
    Autor: Hera

Témata

ovoce recept koláč

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

struzzo: Možná to zní trošku zvláštně, ale věřili byste, jak moc dobré jsou grilované hrušky? Asi ne, dokud je nezkusíte. Mohu srdečně doporučit. Dělali jsme je včera poprvé podle tohoto receptu http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/grilovane-ovoce/grilovane-hrusky/

(19. 02. 2018 17:11)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy