Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chléb je nejdůležitější potravinou: Víte, jak se o něj správně starat a poznáte ten nejlepší?

/
  • Chléb je nejdůležitější potravinou v domácnosti: Víte, jak vybrat ten nejlepší?
    18. září 2017 ● 08:00

    Chléb je nejdůležitější základní potravinou. Víte však, jak vybrat ten správný? Přinášíme vám sedm tipů, jak poznat dobrý chléb a zároveň prodloužit jeho životnost!

  • 1.

    Barva a tvar

    Kůrka chleba by měla být přiměřeně zabarvená, ovšem objevují se regionální odlišnosti. „Například Pražáci mají rádi tmavší kaštanovou barvu chleba,“ řekl deníku Aha! chlebový someliér Jaroslav Albrecht ze společnosti Tesco. Kůrka má být přirozené tvrdá a zhruba 4 až 5mm tlustá.

    Chléb je nejdůležitější potravinou v domácnosti: Víte, jak vybrat ten nejlepší?
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Drobivost

    Dobře upečený chleba by se neměl drobit, v opačném případě je špatně propečený nebo zakyselený, má pak fádní chuť i vůni a brzy začíná plesnivět. Může to být ale způsobeno i nesprávným zacházením s chlebem.

    Chléb je nejdůležitější potravinou v domácnosti: Víte, jak vybrat ten nejlepší?
    Autor: Karel Kopáč, ara

  • 3.

    Pružnost

    Střída chleba (měkká část) by měla být elastická a přiměřenost pórovitá. „Po stisknutí by se měl chleba vrátit do svého původního tvaru, v opačném případě je chleba nedopečený,“ vysvětluje chlebový someliér.

    Chléb je nejdůležitější potravinou v domácnosti: Víte, jak vybrat ten nejlepší?
    Autor: JAKUB POLACEK / Paparazzi

  • 4.

    Uskladnění

    Ideální teplota pro uskladnění chleba je pokojová mezi 20 až 25 °C. Chleba zabalte do utěrky, která dokáže vstřebávat uvolňující se vodu z chleba. Po třech dnech utěrku vyměňte a vyperte. Takto zabalený chleba skladujte v chlebníku či jiném neprodyšném obalu.

    Chléb je nejdůležitější potravinou v domácnosti: Víte, jak vybrat ten nejlepší?
    Autor: JAKUB POLACEK / Paparazzi

  • 5.

    Mraznička

    Pokud chcete chleba opravdu ztrestat, dejte ho do ledničky. Při teplotě 0 až 10 °C v něm probíhají procesy, které způsobují rychlé tvrdnutí. To neplatí pro zamrazení. Při teplotě – 10 °C a nižší můžete hermeticky zabalený chléb skladovat týdny až měsíce. Před použitím nechte chléb samovolné roztát.

    Chléb je nejdůležitější potravinou v domácnosti: Víte, jak vybrat ten nejlepší?
    Autor: DANIEL ČERNOVSKÝ / Aha

  • 6.

    Krájení

    I při obyčejném krájení můžete chleba poškodit. Pro krájení je proto nutné mít dobrý ostrý nůž s vyšší střenkou, která vás dobře povede. Chleba pak krájet položený na bok, aby se nemačkal a nepotrhal. Při samotném řezání příliš netlačte a lehce řezejte jako pilkou.

    Chléb je nejdůležitější potravinou v domácnosti: Víte, jak vybrat ten nejlepší?
    Autor: Profimedia

  • 7.

    VIDEO: Které potraviny obsahují nadbytek soli a pro děti se nehodí?

    Video
    Video se připravuje ...

    Které potraviny obsahují nadbytek soli a pro děti se nehodí? 

    Fotogalerie
    7 fotografií

Dnešní horoskopy