Chléb je nejdůležitější potravinou: Víte, jak se o něj správně starat a poznáte ten nejlepší?
-
Chléb je nejdůležitější základní potravinou. Víte však, jak vybrat ten správný? Přinášíme vám sedm tipů, jak poznat dobrý chléb a zároveň prodloužit jeho životnost!
- 1.
Barva a tvar
Kůrka chleba by měla být přiměřeně zabarvená, ovšem objevují se regionální odlišnosti. „Například Pražáci mají rádi tmavší kaštanovou barvu chleba,“ řekl deníku Aha! chlebový someliér Jaroslav Albrecht ze společnosti Tesco. Kůrka má být přirozené tvrdá a zhruba 4 až 5mm tlustá.
- 2.
Drobivost
Dobře upečený chleba by se neměl drobit, v opačném případě je špatně propečený nebo zakyselený, má pak fádní chuť i vůni a brzy začíná plesnivět. Může to být ale způsobeno i nesprávným zacházením s chlebem.
- 3.
Pružnost
Střída chleba (měkká část) by měla být elastická a přiměřenost pórovitá. „Po stisknutí by se měl chleba vrátit do svého původního tvaru, v opačném případě je chleba nedopečený,“ vysvětluje chlebový someliér.
- 4.
Uskladnění
Ideální teplota pro uskladnění chleba je pokojová mezi 20 až 25 °C. Chleba zabalte do utěrky, která dokáže vstřebávat uvolňující se vodu z chleba. Po třech dnech utěrku vyměňte a vyperte. Takto zabalený chleba skladujte v chlebníku či jiném neprodyšném obalu.
- 5.
Mraznička
Pokud chcete chleba opravdu ztrestat, dejte ho do ledničky. Při teplotě 0 až 10 °C v něm probíhají procesy, které způsobují rychlé tvrdnutí. To neplatí pro zamrazení. Při teplotě – 10 °C a nižší můžete hermeticky zabalený chléb skladovat týdny až měsíce. Před použitím nechte chléb samovolné roztát.
- 6.
Krájení
I při obyčejném krájení můžete chleba poškodit. Pro krájení je proto nutné mít dobrý ostrý nůž s vyšší střenkou, která vás dobře povede. Chleba pak krájet položený na bok, aby se nemačkal a nepotrhal. Při samotném řezání příliš netlačte a lehce řezejte jako pilkou.
- 7.
VIDEO: Které potraviny obsahují nadbytek soli a pro děti se nehodí?
VideoVideo se připravuje ...Které potraviny obsahují nadbytek soli a pro děti se nehodí?