Zamilovaní si na Valentýna nejčastěji dopřejí společnou romantickou večeři. V top trojce nejoblíbenějších dárku se pak ještě umístila čokoláda a v těsném závěsu za ní jsou květiny.

Většina Čechů se při utrácení za valentýnská potěšení většinou drží při zemi. Průzkum UniCredit Bank odhalil, že čtvrtina zamilovaných potěší svou polovičku dárkem v maximální hodnotě 250 korun.

Pětistovku pak do své drahé polovičky investuje asi pětina lidí. A pouhých 6% zamilovaných je ochotno zaplatit více než tisícovku. Asi 33% lidí pak Valentýna ignoruje nebo dokonce bojkotuje, a tudíž neutratí ani korunu.

Romantická večeře je nejčastějším dárkem láskou posedlých. Letos s ní chce překvapit svůj protějšek téměř třetina lidí. Průměrně počítají s útratou okolo 700 korun.

Pokud se někdo rozhodne pro květinu a myslí si, že tím ušetří. Mýlí se. Tahle legrace totiž o moc levněji nepřijde. Únor vlastnoručně natrhaným kytkám moc nepřeje a za tu od květináře Češi průměrně »vypláznou« až 550 Kč.

Nejen jídlem živ je člověk, a proto se mnoho párů rozhodne Valentýna oslavit kulturně. „Pokud se partneři rozhodnou trávit valentýnský večer s kulturním programem, za lístky do divadla či na koncert zaplatí v průměru 1500 korun,“ říká Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

Levnější alternativou divadla je kino. Češi za něj na Valentýna utratí 320 korun, což zhruba odpovídá ceně dvou lístků v multiplexu. Někteří vyznavači Valentýna jsou však ochotni utratit i vyšší částky.

Nejčastěji pak nakupují spodní prádlo. Ne jen tak ledajaké, ale potrpí si na luxus. „Nejdražším dárkem zůstává spodní prádlo, které si možná trochu překvapivě o něco málo častěji pořizují rovnou samy dámy. Neváhají za ně utratit až 2000 korun,“ říká Petr Plocek.

Fotogalerie
8 fotografií