Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Valentýnská pošta v Milostíně na Rakovnicku: Rozdávají zamilovaná razítka

Autor: lut - 
9. února 2017
13:50

Stovky zamilovaných dopisů míří v těchto dnech do Milostína na Rakovnicku. Nachází se tam totiž jediná pošta v Česku, kde se dá získat otisk razítka s valentýnským motivem.

Na poště v obci s romantickým názvem Milostín se tradice valentýnského razítka drží už 15 let. „Dříve chodily třeba až tři tisíce dopisů, teď už to trochu upadá a většinou jich přijde maximálně 1500,“ řekla Blesku poštmistrová Andrea Holátková. Po speciálním razítku, jehož podoba se každý rok mění, touží i lidé z velikých dálek. „Dopisy chodí před Valentýnem z celého světa, třeba z Číny, Japonska, Ameriky, Taiwanu, Nového Zélandu. Jedna paní z Ukrajiny sem každý rok posílá dopis, aby dostala zamilované razítko, je to asi nějaká sběratelka. Už si pamatuju i její jméno,“ dodala Andrea Holátková. 

Jak to funguje?

Chcete své milé nebo milému poslat ke svatému Valentýnu, který připadá na 14. února, dopis s originálním razítkem? Musíte tedy vložit oznámkovaný dopis do větší obálky a poslat ho na adresu Pošta Milostín, 270 05. Tam pošťačka psaníčko označí valentýnským razítkem a pak už putuje přání ke správnému adresátovi. „Pro razítko si můžou lidé přijet i osobně,“ řekla poštmistrová. 

Název s láskou nesouvisí...

I když je to klamavé, obec Milostín doopravdy s láskou vůbec nesouvisí. Legendy vyprávějí, že byla vesnice pojmenována podle jakéhosi Milosty, druzí tvrdí, že zde byl milý stín.

Příležitostná razítka

Lásku oslavujeme v Milostíně, Velikonoce v Kraslicích, narození mrňátek v Křtinách a Ježíškovi můžete napsat na Boží Dar. Každý rok má takové příležitostné razítko jiný motiv, a je proto velmi cenným sběratelským kouskem. Jejich výjimečnost spočívá i v tom, že se používají pouze několik dní a po určité době je velmi obtížné je získat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi