V zimním období nejvíce trpí psí tlapky. Psím tlapkám vůbec nesvědčí ostrý štěrk na chodníku a technická sůl. Chemikálie z posypových směsí mohou polštářky na tlapkách poleptat.

Jemnou pokožku mezi prsty zase mohou podráždit hrudky sněhu. Rovněž může pejsek začít trpět zažívacími problémy a průjmy. Psi si totiž chtějí nohy zbavit nepříjemných pocitů, a tak si je olizují. Chemikálie pak způsobují podráždění trávicího traktu.

V tomto období bychom tedy měli packám věnovat více péče. Tlapky psovi po venčení omyjte v umyvadle s teplou vodou, vymněte sníh a nohy dokonale osušte.

Je také dobré před venčením psovi tlapky ošetřit speciální mastí, kterou seženete u veterináře nebo ve zverimexu. Masti totiž obsahují vosk, rostlinné oleje a hořčík, a tudíž jsou schopné zadržet směs vody a chemikálie, která by se jinak dostala do kůže.

Pokud vládnou tuhé mrazy, je lepší procházky omezit na nutné minimum. Rovněž je dobré vybavit menší a krátkosrstá plemena či naháče vybavit psím oblečením. Kabátky zpravidla kryjí záda a bedra.

Nevhodné jsou naopak oblečky, které kryjí celé tělo. Ty totiž omezuje psovi možnost termoregulovat. Pak hrozí přehřátí a následně i nachlazení.


Boty pro psy nejsou vhodné pro delší pobyt venku. Tlapka by se v botě mohla totiž zapařit. Naopak jsou veterináři doporučovány při běžném venčení.

Ochrání psa před poraněním a oděrkami od štěrku a písku, tedy materiálu, který je obsažen v tzv. inertním posypovém materiálu.

Pokud chcete psovi pořídit obleček, vybírejte obezřetně. Drtivá většina oblečků se šije pro určitá plemena bez ohledu na to, zda se jedná o fenu či psa a určitý prostor v dané partii se vždy ponechává pro bezproblémové venčení.

Obleček musí dokonale sedět, protože nejenže neplní svou funkci, ale může způsobit i odřeniny na kůži, omezovat pohyb apod. V lepším případě jej pak pes začne nesnášet, v horším případě budete psa i několik dnů léčit.

Fotogalerie
1 fotografie