1. Kapr musí být čerstvý.

Nákup kapra nechejte na poslední chvíli, ať ho máte čerstvého. „Úplně nejideálnější je koupit rybu 24. prosince ráno,“ radí Blanka Buchelová, nákupčí ryb obchodního řetězce Tesco. Po nákupu dbejte na to, abyste pří přepravě a následnému skladování udrželi maso v teplotě do 5 °C.

2. Pružné znamená čerstvé.

I kuchaři dbají především na čerstvost, a tak doporučují koupit kapra čerstvého. Při nákupu chlazeného rovněž zkontrolujte čerstvost kapra.

„Tu nejlépe poznáte podle vůně. Kapr musí takzvaně vonět »rybinou«. V případě, že ucítíte spíše čpavkový zápach, nekupujte,“ doporučuje Buchelová.

Pokud je kapr čerstvý, tak jeho maso pruží. Když na něj zatlačíte prstem, mělo by se okamžitě vrátit do původního tvaru.

3. Čím větší, tím tučnější.

Zvykem je většinou kupovat kapra s váhou okolo 2½ kilogramu. Pokud je kapr větší, musíte také počítat s tím, že bude mít více rybího tuku. To však většinou není problém, protože zpravidla jej snadno odstraníte společně s tukovou řasou.

4. Pravidelně vyměňujte vodu.

Pokud se rozhodnete pro živého kapra, tak mu pravidelně vyměňujte vodu ve vaně. „V případě, že již máte rybu zabitou, nechte ji přes noc namočenou v mléce,“ radí Buchelová. Podle šéfkuchaře Lukáše Vrbovského je dobré dvě hodiny před smažením zakápnout maso citronovou šťávou.

5. Leknutá ryba není problém.

Když ryba lekne, nevěšte hlavu a okamžitě ji zpracujte. Stejně umírají i všechny mořské ryby, které se vám dostanou na stůl. Maso leklé ryby má i méně krve, protože ta se rybě při leknutí vylije do vnitřností.

Čerstvá ryba:

  • Oko ryby by nemělo být zakalené a zornice by měly být dobře ohraničené. Oko má být vypouklé, nikoliv zapadlé.
  • Žábry ryby by měly být růžové či třešňově zbarvené. U zkažené ryby také žábry páchnou.
  • Kůže ryby by měla být lesklá, stříbřitá a působit svěžím dojmem. Maso čerstvé ryby je pružné, pevné a hladké na řezu.
  • Maso by mělo mít stejnoměrné zabarvení. Čerstvost si dobře uskladněná a zaledovaná ryba zachová po dobu cca 4 dnů od výlovu/odchytu.

Nemocná ryba:

  • Plave břichem vzhůru, moc se nehýbe.
  • Má po těle flíčky plísně.
  • Má na sobě parazity.
  • Má po těle bílý hustý hlen.
  • Má zapadlé, matné oči.

Fotogalerie
5 fotografií