Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zkuste si to nanečisto: 3 recepty na sváteční dobroty!

/
  • Slavnostní menu si můžete zkusti už teď!
    9. prosince 2016 ● 09:31

    Pokud vás o svátcích čeká hostit příbuzenstvo či kamarády, zkuste jim nabídnout něco výjimečného. Máme pro vás tři recepty a do svátků je ještě čas, takže si je můžete zkusit uvařit i nanečisto, abyste »vychytaly« nedostatky a pak už jen zazářili!

  • 1.

    Grilovaný losos s chřestem a cherry rajčátky

    Potřebujeme: 4 porce lososa cca po 180 g i s kůží (bez šupin), 2 lžíce oleje, sůl, pepř, cukr, nasekanou pažitku, svazek bílého a zeleného chřestu, citronová šťáva, 4 trsy cherry rajčátek po cca 3-4 kuličkách, tatarská omáčka, citron k podávání

    Postup: Lososa osolíme, opepříme a opečeme na pánvi s rozehřátým olejem. Nejprve jej položíme kůží dolů, a čekáme, až bude dozlatova a dokřupava. Poté otočíme a necháme lehce dopéct. Uvnitř musí zůstat růžový, nepropečený. Vyjmeme a necháme 3 minuty odpo-činout. Posypeme pažitkou.

    Chřest uvaříme pouze do poloměkka ve vroucí osolené, lehce oslazené vodě s citronovou šťávou. Vyjmeme a na krátkou chvilku vložíme do pánve, kde se griloval losos, a opečeme. Spolu s chřestem vložíme do pánve trsy cherry rajčátek a také opečeme. Podáváme s tatarkou.

    Grilovaný losos s chřestem a cherry rajčátky
    Autor: Hellmann´s

  • 2.

    Kuřecí prsíčko s bylinkami a citronovou kůrou

    Potřebujeme: 4 kusy kuřecích prsou (s kůží i kostičkou), rozmarýn, tymián, citronová kůra, olej, sůl a pepř, tatarská omáčka

    Postup: Kuřecí prsíčko i s kůží osolíme, opepříme a opečeme z každé strany dozlatova. Nejdříve položíme do pánve kůží dolů a po několika minutách otočíme. Vložíme na plech a posypeme nakrájenými bylinkami spolu s citronovou kůrou. Pečeme v troubě na 190°C přibližně 10 – 15 min dle velikosti.

    Vyndáme z trouby a necháme 5 až 10 minut odpočinout. Podáváme buď vcelku jako steak nebo nakrájíme na plátky. 

    Podáváme s růžičkou brokolice, růžičkou květáku a karotkou nakrájenou na šikmé plátky a malými brambůrky. To vše připravené v páře a pak posypané bylinkami – sekanou petrželovou natí. Servírujeme s tatarkou a citronem, možno vše doladit červeným pepřem.

    Kuřecí prsíčko s bylinkami a citronovou kůrou
    Autor: Hellmann´s

  • 3.

    Slavnostní losos v papilotě

    Potřebujete: 800 g filé z lososa v kuse i s kůží, sůl, pepř, 1 citron, 1 1imetku, 4 lžíce tatarské omáčky, 300 g brambor, 300 g sladkých brambor (batátů)

    Přeliv: 1 polévková lžíce medu, šťáva ze dvou limetek, 1 čerstvá červená paprika, 2 stroužky česneku, špetka soli, čerstvý kopr

    Postup: Brambory i batáty ve slupce uvaříme ve vodě zhruba 20 minut. Musí zůstat nedovařené. Scedíme, necháme trochu vychladit a můžeme (ale nemusíme) oloupat.

    Na pečící plech vložíme tuk (může být olivový olej nebo máslo) a přidáme na větší kusy narájené brambory s batáty. Osolíme, opepříme a promícháme na plechu s tukem. Vložíme do rozehřáté trouby na 190 až 200 °C a pečeme 15 minut. Občas promícháme.

    Mezitím osolíme a opepříme rybu a kůží dolů položíme na pečící papír. Papír má cca 3x větší plochu jako ryba. Rybu zabalíme do papíru a pokud se rozbaluje, můžeme použít kancelářskou sešívačku.

    Balíček s rybou vložíme do trouby, buď na plech k bramborám (pokud se tam vleze) nebo na druhý plech. Pečeme 25 až 35 minut. Brambory stále promícháváme, tak aby se stejnoměrně opékaly. Poté plechy vytáhneme z trouby a necháme cca 5 minut odpočinout

    Přeliv připravíme rozmícháním medu s limetovou šťávou, špetkou soli, rozdrceným česnekem a na malé kostičky nakrájenou červenou paprikou. Rozstříhneme balíček s rybou, polijeme přelivem a posypeme sekaným koprem. Tatarskou omáčku podáváme ke křupavým bramborám. Rybu i s balíčkem položíme doprostřed stolu a každý si »uždibává« kusy ryby.

    Slavnostní losos v papilotě
    Autor: Hellmann´s

Témata

recept losos jídlo

Dnešní horoskopy