Příklad z lékařské praxe – pacientka měla zvýšený cholesterol, ostatní výsledky krve měla v pořádku. Její ošetřující doktor MUDr. Jan Piťha z Fóra zdravé výživy jí tedy dal obecná doporučení, aby jedla zdravě a přiměřeně a měla dostatek pohybu. Po půl roce přišla pacientka na kontrolu, ale změřený cholesterol měl k překvapení doktora ještě vyšší než při první návštěvě. „Když jsem si s ní o tom povídal, prozradila mi, že na doporučení dcery, která se zabývá alternativní medicínou, začali s manželem vařit a péct na kokosovém tuku,“ vypráví doktor Piťha. A to je právě kámen úrazu.

I když se kokosový olej prodává v prodejnách zdravé výživy, obsahuje vyšší množství nasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo škodlivé, než má zatracovaný palmový tuk.

Nasycené mastné kyseliny v tucích a olejích

                            SAFA*       

Kokosový tuk        88-94 %    

Mléčný tuk            53-72 %    

Palmový olej        44-56 %    

*SAFA = nasycené mastné kyseliny

Palmový tuk? S mírou

Spotřeba palmového tuku ve světě roste a v poslední době je i víc vidět na obalech. Zatímco ekologové bijí na poplach, výrobci potravin palmový tuk vyzdvihují pro jeho nízkou cenu a velmi dobré technologické vlastnosti. V oblasti výživy je to půl na půl.

Jak shrnují odborníci z Fóra zdravé výživy – vysoká konzumace palmového oleje může škodit, na druhou stranu palmový olej v potravinách i v jídelníčku nemusí nutně znamenat problém. Záleží na tom, jaký tuk nahrazuje, jaký je celkový obsah nasycených mastných kyselin ve stravě a v neposlední řadě, jak vypadá celkové složení jídelníčku.

„V některých případech je použití palmového oleje z výživového hlediska výhodné. Je to v případě, že ve výrobcích nahradí částečně ztužený tuk bohatý na trans-nenasycené mastné kyseliny,“ vysvětlují odborníci z Fóra zdravé výživy.

„Důležité je také hlídat si příjem nasycených mastných kyselin. Ty by měly tvořit maximálně třetinu všech přijatých tuků,“ upozorňuje nutriční terapeutka Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.

Sledujte nutriční tabulky

Samotná přítomnost palmového oleje ve složení výrobků nemusí nutně znamenat to nejhorší. Výrobci totiž mohou použít z technologických důvodů jen minimální množství oleje, takže ve výsledku může mít výrobek pozitivně nízký obsah nasycených mastných kyselin. Tuto informaci snadno vyčtete z tabulky nutričních hodnot na obale výrobku.

I palmový olej může být ekologický

Pokud vás trápí ekologický aspekt získávání palmového oleje, pak si můžete vybírat výrobky, které mají certifikaci RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), jež zahrnuje environmentální a sociální kritéria. RSPO má jen zhruba 16 % světové produkce palmového oleje.

Kolik tuku ve výživě?

Denně bychom měli přijmout maximálně 35 % tuků z celkové optimální energetické dávky. Množství nasycených mastných kyselin by mělo tvořit méně než 1/3 z celkové dávky tuku (10 % z celkového množství energie).