Nedávný výzkum z Pensylvánské univerzity odhalil, že podobné receptory jako máme na jazyku, se vyskytují také v horních cestách dýchacích. Ty na hořké látky reagují tím, že stimulují tvorbu hlenu a pomáhají hubit bakterie. Receptory pro hořkou chuť v dýchacích cestách jsou tak zřejmě součástí imunitního systému, který brání zánětům dýchacích cest.
Hořké mňamky jsou i zdravé
Jídla s příměsí hořké chuti - nejen, že dobře chutnají, ale také zázračným způsobem ovlivňují zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý váš metabolismus. Hořké zázraky můžete použít i na snížení cholesterolu v krvi. Z ovoce se nevyhýbejte bílým grepům a jídla kořeňte často a hojně bylinkami, jako je majoránka, rozmarýn, tymián, zázvor, ale také kerblík, kurkuma a meduňka lékařská. Nezapomeňme ani stálice našeho jídelníčku, jako je káva, kakao a čokoláda. Z bylin je známý například Ostropestřec mariánský, pampeliška, nebo hořec, který je protiplísňový, podporuje imunitu a má protizánětlivé vlastnosti. Kromě jiného se objevuje i v jinak tajné receptuře bylinného likéru Fernet Stock.

V nápojích máme jasno
Zatímco jsme na sladké nastaveni už od mládí, hořkou chuť dokážeme ocenit teprve v dospělém věku. Proto také s věkem roste obliba hořkých nápojů, jako je pivo nebo bylinné likéry. Mezi nejslavnější hořké nápoje patří pivo a fernet, kde základ hořké chuti tvoří bylinky. U piva hořkost piva závisí na jakosti chmele. Hořké lihoviny svůj charakter získávají v procesu tzv. macerace neboli louhování. „Při subjektivním hodnocení hořkosti nápoje se rozlišuje intenzita hořkosti a charakter hořkosti. Intenzita spočívá v síle prvního vjemu při napití a charakter hořkosti se vyjadřuje dozníváním hořké chuti v ústní dutině po napití,“ vysvětluje Martin Vogeltanz, vrchní barman plzeňské likérky Stock a držitel 3. místa z MS v míchání drinků.
Hořké hubnutí
Do svého jídelníčku zapojte hořké potraviny a zhubnete! Zvlášť před Vánoci se hodí vědět, jak se zdravě zbavit nadbytečných kil. Vsaďte na hořké potraviny, které odbourávají tuky v těle a vyvolávají pocit sytosti. Jejich složení a lehce nahořklá chuť způsobuje, že jich sníme méně, aniž bychom se museli hlídat. Receptory v ústech a trávicím ústrojí po vyhodnocení hořké chuti jednoduše zabrzdí náš apetit. Nejenže po hořkých potravinách zhubnete a shodíte pár kil, ale zároveň prospějete vašemu organismu - působí zázračným způsobem na zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý váš metabolismus. Rychleji trávíte i spalujete!

Znáte všechna hořká nej?
Co byste zařadili mezi top 10 hořkých potravin? Netušíte? Univerzita v Lovani například definovala stupnici hořkosti od jedné do deseti, přičemž jednička značí menší stupeň hořkosti. Na spodní škále se umístil ledový salát, petržel, ředkvičky a cikorka. Prostřední místa patří olivám, čokoládě, pivu a ginu s tonikem. Nejvíce bodů získaly grep, tonik, káva a hořké likéry. Zkrátka, i vědci potvrzují, že kdo nevyměkne, získá nejvíce chuti! Ochutnejte například novinku Fernet Stock Cranberry s příchutí divokých brusinek nebo Fernet Stock Hruška s dozvukem tohoto tradičního českého ovoce. Pozvěte na ochutnávku i přátele a podělte se s nimi o svá hořká nej!