Potraviny byste do lednice neměli dávat nahodile. Každé místo lednice je díky rozdílné teplotě určeno pro odlišný typ potravin. „Teplota uvnitř chladničky se na různých místech liší. I proto velmi záleží, kde jsou jednotlivé potraviny uloženy. Nejchladněji bývá vespodu. Směrem vzhůru teplota roste s každým patrem o jeden stupeň. Tyto teplotní rozdíly mají vliv na čerstvost potravin,“ vysvětluje výživová poradkyně Zuzana Douchová.
Takhle si srovnejte jídlo v ledničce:
Zelenina do šuplíku
* Boxy na dně ledničky jsou určeny pro zeleninu – nejčastěji ledový salát, květák, brokolice, kapusta, mrkev, celer nebo petržel.
* Zeleninu před uložením nemyjte.
Maso patří nad zeleninu
* Spodní přihrádka nad boxy se svými -2–4 °C je vhodná pro syrové maso, drůbež a ryby.
* Maso uchovávejte v celofánu anebo v dobře uzavřených nádobách.
Na střed uzeniny a mléčné výrobky
* Střední část ledničky má 4–6 °C. Hodí se proto pro otevřené paštiky, uvařené maso, šunku, uzeniny, máslo, margaríny, plátkové a tavené sýry, jogurty a mléko.
* Masné a mléčné výrobky pečlivě oddělujte.
Hotovky nahoru
* Pro uskladnění hotových jídel je nejvhodnější horní část ledničky, ve které je 7–8 °C. Patří sem například omáčky, guláše, polévky, pudingy, dorty, zákusky anebo například chlebíčky.
Vejce chtějí do dveří
* Nejteplejším místem lednice s 10–11 °C jsou její dvířka.
* Do dolní části dvířek patří nápoje jako mléko, džusy, minerálky nebo pivo.
* Vejce vložte do speciální přihrádky, která je pro ně určená. Vkládejte je špičkou dolů, protože na tupém konci se nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík.
* V horní části dvířek může být máslo, margaríny a otevřené marmelády.
Tohle do lednice nedávejte
Některým potravinám chlad lednice nesvědčí. Do lednice tak nepatří například brambory, cibule, česnek, ovoce, rajčata, čokoláda nebo med.
5 »ledových« tipů
1) Lednici nepřeplňujte. Mezi potravinami by měl proudit vzduch, jinak se kazí. A pokud jsou přilepené ke stěně, stoupá spotřeba energie.
2) Pravidelně odstraňujte námrazu ze stěn ledničky. Nejlépe teplou vodou s octem, který dezinfikuje.
3) Minimálně jednou za měsíc vyndejte všechny potraviny a lednici ukliďte.
4) Krájené a vážené salámy a sýry doma dejte do krabičky nebo igelitového sáčku. Sýrům měňte obal obden, salámy můžete vyskládat na talíř a přikrýt alobalem.
5) Do lednice nepatří horké (a ani vlažné) potraviny. Zvyšují spotřebu elektřiny a zvyšují vlhkost.
Mrazák: Nezapomeňte na popisky
Potřebujete, aby vám potraviny vydržely déle než jen pár dní? Tak hned s nimi do mrazáku. Nezapomeňte je ale dobře zabalit a popsat. Štítek by měl obsahovat nejen popis uložené potraviny, ale i datum zamrazení.
* Maso vydrží v mrazáku až 10 měsíců.
* Bylinky, mořské ryby a plody, ovoce a zelenina, houby a zmrzliny až 12 měsíců.
* Sladkovodní ryby a vnitřnosti nechte uložené v mrazu maximálně 3 měsíce.
* Pro libovější uzeniny, omáčky a pyré je doba skladování pouze 2 měsíce.
* Pokud si zamrazíte pečivo, nezapomeňte je do 6 měsíců spotřebovat.