1) Vyvětrejte!

V chatě zavřené během celé zimy moc čerstvého vzduchu nezůstane. Kromě pachu zatuchliny však mnohem víc vadí plísně. Proto objekt důkladně vyvětrejte.

2) Zkontrolujte okapy!

Problémy mohou nastat, pokud se listí usadí v okapech. Tam pak zvlhne a může ucpat odtok. Vždy na jaře je proto ideální okapy vymést, abyste se následně vyhnuli problémům.

3) Vyčistěte komín!

Chata bez krbu není chatou. Zatápět je přece třeba i během letních večerů. Topením se však logicky zanáší komín, a tak je potřeba jej čas od času vyčistit (jednou ročně dokonce povinně ze zákona za pomoci kominíka).

4) Zkontrolujte zatékání a zlikvidujte plísně!

Důkladně prohlédněte strop a stěny v interiéru. Podívejte se za nábytek, prohlédněte čalounění. Plísně mohou spustit alergickou reakci, takže není radno je podcenit. Zasažená místa ošetřete přípravky proti plísním, obyčejná dezinfekce nestačí.

5) Vyčistěte dřez a WC!

Zvlášť kuchyni hrozí nájezd hlodavců, proto pečlivě umyjte všechny povrchy.

6) Zprovozněte ledničku!

Během delší nepřítomnosti by měla být chladnička vypnutá a otevřená, aby se větrala. Prostory, kde budou potraviny, vydezinfikujte.

7) Vyprašte peřiny i matrace!

Staré povlečení svlékněte a vezměte domů vyprat. Peřiny vyprašte a nechte venku
vyvětrat. Pokud máte stále péřové peřiny, dejte peří vyčistit. Usazují se v něm totiž roztoči a jiné mikroorganismy. Stejný postup aplikujte na matrace.

8) Dejte si zkontrolovat hasicí přístroj!

Z hlediska bezpečnosti by na žádné chatě neměl chybět hasicí přístroj. Jeho revize bývá v určitých intervalech dokonce povinná. Koneckonců, nefunkční přístroj vám při požáru asi moc nepomůže.

9) Nezapomeňte na koberce!

V kobercích se přes zimu usadilo množství prachu. Je třeba je vysát a hlavně pořádně vyklepat.

10) Umyjte podlahu!

Na závěr už jen umyjte podlahy. Vzhledem k tomu, že nebyly myty po delší čas, je vhodné použít i dezinfekci.