1. Před Velikonocemi si dejte očistnou kůru

Na svátky je dobré se předem připravit, protože před očekávaným náporem jídla potřebují vyčistit hlavně střeva. „Každé ráno si dejte sklenici teplejší vody s několika kapkami citronové šťávy a 2 lžícemi rozemletého lněného semínka a pak udělejte několik dřepů a kroutících pohybů,“ doporučuje výživový kouč Martin Škába. Praktickou ukázku cviků najdete ZDE.

Druhá čistící fáze spočívá v doplnění látek, které tělu chybí. „Nejlepší je do jídelníčku zahrnout zeleninové šťávy. Stačí vypít denně čtyři deci a budete se cítit líp.

2. Čtvrtý knedlík už ne!

„Velikonoce se mohou zdát velice krátkou dobou, ale podle průzkumů i za těchto pár dnů dokáže průměrný člověk získat jedno až dvě kila navíc,“ varuje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. Lepší je podle odborníků vytvořit si alespoň hrubý plán jídelníčku. „Ne nutně to musí být všechno dietní záležitosti, ale na papíře a v celku to zkrátka uvidíte z trochu jiného, zdravějšího pohledu. Snažte se své plány dodržovat a u jídla se obecně držet pravidla, že je dobré odpustit si čtvrtý knedlík. Zkrátka jíst přiměřeně,“ doporučuje Havrdová.

3. Hodujte, ale zkuste to zdravě

Nejzásadnější otázka zní: Jak to udělat, aby se člověk o Velikonocích nepřejídal? „Ke každému jídlu si dejte velkou porci zeleniny, nejrůznějších semínek, případně celozrnných potravin. Díky nim docílíte toho, že vám hladina krevního cukru nebude kolísat, nezatíží se slinivka břišní a nebudete tloustnout,“ vysvětluje Martin Škába. Nějakým těm sladkostem se určitě nevyhnete, můžete si ale upéct či nakoupit ty zdravé, tedy celozrnné. Vyzkoušejte různé ovesné sušenky s přidaným kokosovým máslem a třtinovým cukrem.

Po uzeninách a salámech se prokazatelně přibírá nejvíce. Pokud už je jíte, dejte si k nim zeleninu ve stejném množství.

4. Jídlo vyvažte pohybem!

Trik, jak podpořit trávení a zabránit nárůstu hmotnosti, je jednoduchý – nezapomeňte se ani o Velikonocích hýbat, zejména po obědě nebo větším jídle. Nejhorší je si pak sednout nebo lehnout, střeva se blokují a metabolimus ani trávení nefungují. Raději jděte na procházku, a pokud si ji dáte v trochu ostřejším tempu, je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat.

„Rychlá chůze je nejzdravější cvičení. Nezatěžují se jí klouby ani páteř – zejména pokud nemáte ideální váhu – podporuje posilování středu těla a výborně se jí hubne,“ radí Jana Havrdová. Podle Světové zdravotnické organizace bychom se týdně měli aktivně hýbat pět krát třicet minut. Nezapomeňte i na děti, nadílku jim poschovávejte po zahradě, ať se musí proběhnout.