Přídavný zámek

Přídavný zámek nedobytnost dveří samozřejmě zvýší. „V současné době lze nechat udělat na oba zámky jeden klíč, takže ani není potřeba navyšovat počet klíčů,“ doplňuje Jan Hrnčíř ze společnosti Assa Abloy.

Zamykat, zamykat, zamykat

Zamykejte, i když jste doma. „Pokud nemáte zamčeno, zloděj se k vám dostane během pár sekund,“ vysvětluje Jan Hrnčíř. Neochrání vás jen klíč zastrčený v zámku. „Klíč z jedné strany jen zabraňuje zasunutí klíče z té druhé. Zloděj se ovšem s klíčem neobtěžuje, má jiné nástroje,“ doplňuje odborník.

Bezpečnostní karta

Pořiďte si klíče s bezpečnostní kartou. Ta nedovolí kopírování klíče, pokud se touto kartou neprokážete. Nikdy nevíte, kdo všechno se k vašim klíčům může dostat…

Pozor na podomní prodejce

Podomní prodejci nabízí i zámky. „Nejde jen o to, že vám takový prodejce nabízí ve velké většině nekvalitní a předražený výrobek, ale také o to, že nikdy nevíte, zda si nějaký ten klíč ze sady nenechá a pak nepřijde váš byt navštívit ještě jednou – tentokrát se zcela jiným záměrem.“ Vaší zásadou by mělo být neotvírat žádnému podomnímu prodejci.

Odečty se hlásí předem

Nejčastějším způsobem, jak se zloději dostanou do bytu,  je fiktivní odečet elektřiny, vody nebo plynu. Podvodníci mohou argumentovat i vyplácením přeplatků. Tito pracovníci ale žádnou hotovost u sebe nenosí a navíc se musí prokázat služebním průkazem. Odečty jsou navíc pravidelné a avizované vždy předem.   

Digitální kukátko odhalí vše

Pokud chcete mít jasný přehled, co se vám přede dveřmi děje, pořiďte si digitální kukátko. Je vybaveno malým displejem, na kterém lze dění za dveřmi pohodlně sledovat. „Výhodou oproti běžnému dveřnímu kukátku je hlavně to, že malá obrazovka může být umístěna kdekoliv, tak aby na ni uživatel pohodlně viděl,“ vysvětluje Hrnčíř z Assa Abloy. Navíc je na obrazovce vidět daleko větší prostor, než malým kukátkem zabudovaným přímo ve dveřích.