Bramborový salát s ledovým salátem
Potřebujete na 4 porce: 500 g uvařených salátových brambor, sůl, čerstvě drcený pepř, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 pomeranče, 1 malá červená cibule, 1 ledový salát
Postup: Do mísy dáme uvařené brambory nakrájené na větší kostky. Ledový salát natrháme nahrubo. Z pomerančů odkrojíme slupku až na dužinu. Postupně vykrajujeme měsíček za měsíčkem. Do mísy přidáme vyfiletovaný pomeranč a nasekanou cibuli. V misce smícháme tatarskou omáčku, sůl, pepř a vymačkanou šťávu ze zbytků pomeranče. Připravené brambory zalijeme připraveným tatarkovým dresinkem a dobře promícháme.
Teplý salát z růžových brambor s hráškem
Potřebujete na 4 porce: 500 g růžových brambor, 200 g mraženého hrášku, 4 šalotky, 1 lžíce oleje, sůl, čerstvě mletý pepř, 4 lžíce tatarské omáčky, hrst sekané petrželové natě nebo libečku
Postup: Brambory opláchneme, nakrájíme na čtvrtky, dáme do osolené vody a uvaříme doměkka. Scedíme a necháme okapat. Na oleji necháme zesklovatět na nudličky nakrájenou šalotku. Pak přidáme hrášek, necháme prohřát, lehce osolíme, opepříme. Brambory smícháme s tatarkou a orestovaným hráškem. Případně dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme nasekanou bylinku
Salát s červenými fazolemi, sušenými rajčaty a čekankou
Potřebujete 4 porce: 600 g uvařených salátových brambor, sůl, čerstvě drcený pepř, 4 lžíce majonézy, 1 lžíce hořčice, 1 lžička cukru, 1 lžíce octa, 6 lžic uvařených červených fazolí, 6 sušených rajčat naložených v oleji, 1 malá cibulka, 1 červená čekanka
Postup: Do mísy dáme uvařené brambory nakrájené na kostky, cibuli najemno, fazole, nakrájená sušená rajčata a natrhané čekanky.
V misce smícháme majonézu, hořčici, ocet, sůl, cukr, pepř a tento dresink přidáme do mísy s bramborami. Dobře promícháme a podáváme.
Bramborový salát s cherry rajčátky, cizrnou a koprem
Postřebujete na 4 porce: 400 g malých salátových brambor, 100 g žlutých cherry rajčátek, 100 g červených cherry rajčátek, 100 g uvařené cizrny, 1 šalotka, 1 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce majonézy, 1 lžíce octa, sůl, čerstvě drcený pepř, čerstvý kopr
Postup: Brambory očistíme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Scedíme, necháme vychladit a nakrájíme na větší kusy. Dáme do mísy a přidáme cizrnu a na půlky nakrájená rajčátka. Majonézu smícháme s hořčicí, octem, solí, pepřem a nasekanou šalotkou. Vše opatrně promícháme, necháme odležet a pak servírujeme s koprem.
Jemný bramborový salát s dýní a špenátem
Potřebujete na 4 porce: 600 g uvařených salátových brambor, 150 g dýně, sůl, čerstvě drcený pepř, 4 lžíce majonézy, šťáva z půlky citronu, 200 g listového špenátu, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, hrst pekanových nebo vlašských ořechů
Postup: Dužinu dýně nakrájíme na kostky a upečeme nasucho v troubě při 180°C doměkka. Na oleji necháme zesklovatět na nudličky nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme nasekaný česnek a listy špenátu. Osolíme a opepříme. Orestujeme, až se odpaří veškerá tekutina. Uvařené brambory nakrájíme na hranolky a přidáme ke špenátu. Prohřejeme. Přidáme upečenou dýni, majonézu, citronovou šťávu a vše lehce promícháme. Salát servírujeme teplý, posypaný ořechy.
Salát s balkánským sýrem a ředkvičkami
Potřebujete na 4 porce: 600 g uvařených salátových brambor, sůl, čerstvě drcený pepř, 4 lžíce tatarské omáčky, 6 ředkviček, 100 g balkánského sýra, 1 malá cibulka (šalotka), snítka pažitky
Postup: Do mísy dáme uvařené brambory nakrájené na kostky a smícháme s cibulkou a ředkvičkami nakrájenými na tenké plátky. Přidáme tatarku, sůl, pepř a dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme kostičky balkánského sýra. Necháme aspoň hodinu odležet a před servírováním posypeme nasekanou pažitkou.