Skutečný původ bramborového salátu je těžko dohledatelný. Některé prameny odkazují k Rakousko-Uhersku, kde se bramborový salát jako štědrovečerní příloha objevil ve Vídni už na začátku dvacátého století, podle jiných zdrojů ale do Čech a na Slovensko přišel bramborový salát z Ruska, kde krom nezbytné majonézy obsahoval i kousky ryb.

Svatá osma

Bramborový salát obsahuje osm ingrediencí.
Autor: archiv
Brambory, nakládané okurky, majonéza, vajíčka, cibule, mrkev, hrášek a hořčice - to je osm základních surovin, které dává do bramborového salátu většina Čechů.

Vánoční bramborový salát

Budete potřebovat: 2 kg uvařených brambor ve slupce, 6-8 lžic majonézy, 5 velkých uvařených mrkví, 2 uvařená vajíčka, 10 nadrobno nakrájený nakládaných okurek, 1 sáček mraženého hrášku, 500 g libové šunky, 5 lžic hořčice, trochu láku z okurek, špetka soli a pepře

Postup přípravy: Brambory, mrkev, salám, vejce a okurky nadrobno nakrájíme (stačí na velikost mřížkového kolečka). Doplníme další ingredience a dobře promícháme. Necháme v chladu uležet do druhého dne. 

Kdo je pro Čechy autoritou v kuchyni?

Podle průzkumu autorky kuchařek Moniky Kopřivové je to maminka. O druhé místo se dělí Zdeněk Pohlreich spolu s partnerem nebo partnerkou českých strávníků a na třetím místě s 15 % trůní babičky. Možná i to je důvod vlády tradic ve vánoční kuchyni.

Tip Blesku: Brambory vmíchávejte do salátu až úplně naposledy - tedy až tehdy, když máte ostatní ingredience promíchány. Brambory tak budou pěkně pevné, a ne »oňahňané« mícháním.