Krémová rybí polévka se zeleninovým knedlíčkem
Postup: Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mrkev, zbytek zeleniny, koření a restujeme, než se hezky rozvoní. Do hrnce vložíme rybu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme asi půl hodiny. Obereme maso, kosti, vyvařené koření vyhodíme a vývar se zeleninou rozmixujeme. Dochutíme solí a trochou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, do polévky můžeme na závěr zavařit očištěné vnitřnosti, které stačí povařit jen cca 10 minut. Suroviny na knedlíčky promícháme, těsto necháme chvíli odstát a buď přes síto na halušky, nebo postupným nabíráním lžičkou zavaříme do polévky – větší knedlíčky jsou hotové asi za 3-4 minuty, dobré je ochutnávat. Nakonec přidáme do polévky zpět obrané maso.
Houbový kuba
Postup: Sušené houby a také kroupy, pokud zvolíme celé, namočíme nejlépe noc předem. Kroupy poté uvaříme v dostatečném množství vody, následně slijeme. Na sádle na mírném plameni osmažíme cibulku, přidáme uvařené kroupy, koření, houby i s nálevem, prolisovaný česnek, dosolíme a přesuneme do sádlem vymazaného pekáčku (nebo necháme v pánvi, pokud se dá použít i v troubě).
Zapékáme asi 30 minut na 190 °C.
Třené banánky
Postup: Utřeme cukr s vejci a tukem na vodní lázni. Do dobře vyšlehané a prohřáté směsi ručně přimícháme prosátou hladkou mouku a takto vzniklou hmotou naplníme sáček se zdobicí trubičkou. Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme tvary banánků a pečeme na 180° C v předem vyhřáté troubě cca 10 minut. Upečené tvary necháme dobře vychladnout a slepíme kvalitní rybízovou zavařeninou. Necháme odstát do druhého dne a odleželé potahujeme v ředěné čokoládě.
Foto: Náš Grunt, Hera