Krémová rybí polévka se zeleninovým knedlíčkem

 

Krémová rybí polévka se zeleninovým knedlíčkem
Autor: Náš grunt, Hera
Potřebujete: ořez z jednoho kapra – skelet, 1 petržel, ½ malého celeru, 1 cibuli, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 2 lžíce másla, sůl, muškátový oříšek Na knedlíčky: 2 vejce, hrst nasekané listové petržele (nebo lžíci sušené), půlku mrkve najemno nastrouhané , 80 g polohrubé mouky, špetka soli

 

Postup: Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mrkev, zbytek zeleniny, koření a restujeme, než se hezky rozvoní. Do hrnce vložíme rybu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme asi půl hodiny. Obereme maso, kosti, vyvařené koření vyhodíme a vývar se zeleninou rozmixujeme. Dochutíme solí a trochou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, do polévky můžeme na závěr zavařit očištěné vnitřnosti, které stačí povařit jen cca 10 minut. Suroviny na knedlíčky promícháme, těsto necháme chvíli odstát a buď přes síto na halušky, nebo postupným nabíráním lžičkou zavaříme do polévky – větší knedlíčky jsou hotové asi za 3-4 minuty, dobré je ochutnávat. Nakonec přidáme do polévky zpět obrané maso.

 

Houbový kuba

 

Houbový kuba
Autor: Náš grunt, Hera
Potřebujete: 400 g krupek,  4 lžíce sádla, 5 stroužků česneku, 1 cibuli, 50 g sušených hub na kubu, 2 lžičky majoránky, 1 lžičku kmínu

 

Postup: Sušené houby a také kroupy, pokud zvolíme celé, namočíme nejlépe noc předem. Kroupy poté uvaříme v dostatečném množství vody, následně slijeme. Na sádle na mírném plameni osmažíme cibulku, přidáme uvařené kroupy, koření, houby i s nálevem, prolisovaný česnek, dosolíme a přesuneme do sádlem vymazaného pekáčku (nebo necháme v pánvi, pokud se dá použít i v troubě).
Zapékáme asi 30 minut na 190 °C.

 

Třené banánky

 

Autor: Náš grunt, Hera
Potřebujete: 500 g tuku Hera máslová příchuť, 750 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 vejce, rybízovou marmeládu, sáček čokoládové polevy na zdobení, tabulku hořké čokolády

 

Postup: Utřeme cukr s vejci a tukem na vodní lázni. Do dobře vyšlehané a prohřáté směsi ručně přimícháme prosátou hladkou mouku a takto vzniklou hmotou naplníme sáček se zdobicí trubičkou. Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme tvary banánků a pečeme na 180° C v předem vyhřáté troubě cca 10 minut. Upečené tvary necháme dobře vychladnout a slepíme kvalitní rybízovou zavařeninou. Necháme odstát do druhého dne a odleželé potahujeme v ředěné čokoládě.

 Foto: Náš Grunt, Hera