Stanovte si limit

Hned na začátku dovolené si stanovte finanční limit, za který nechcete jít.
Autor: profimedia.cz a archiv Blesku
Každá domácnost si může dovolit utratit za dovolenou jinou finanční částku. Abyste se zbytečně nezadlužili, předem si dobře spočítejte, kolik peněz můžete za letošní dovolenou utratit. „Určitě se ale při výjezdu do zahraničí nesnažte ušetřit na pojištění. Evropská kartička pojištěnce nezahrnuje úhradu veškerých nákladů. Při pobytu u moře budete potřebovat také jistotu finanční kompenzace v případě poškození, ztráty osobních věcí, úrazu, zrušení cesty a podobně,“ upozorňuje mluvčí Ery Martina Slavíková.

Tip: Některé cestovní kanceláře nabízí slevy pro rodiny s dětmi, někdy i zájezd pro děti zdarma.  Můžete tím ušetřit klidně tisíce korun, proto pátrejte v nabídce cestovních kanceláří a agentur.

V kempu jako v bavlnce 

Stanování v kempu vás nevyjde draho a dětem se bude líbit.
Autor: profimedia.cz a archiv Blesku
Nejlevnější a často i nejzábavnější variantou dovolené s dětmi je pobyt pod stanem. V Česku je v provozu okolo 500 kempů s kvalitním zázemím. Nejvíce jich najdete v Jižních Čechách, na Moravě nebo na Šumavě.  Ještě než odjedete, připravte se, že v řadě z nich kartou nezaplatíte. Nezapomeňte si proto včas vybrat potřebnou sumu hotovosti. Průměrná cena za osobu v kempu se pohybuje kolem sedmdesáti korun, za dítě zaplatíte zhruba o třicet méně. Za stan pak utratíte zhruba 60 Kč na den. Do výsledné ceny nezapomeňte započítat i poplatek za automobil. 

Tip: Služby jednotlivých kempů, ceny a recenze na jednotlivé kempy najdete snadno na internetu, třeba na stránkách dokempu.cz.

Přes léto kovbojem

Na ekofarmách se naučíte třeba i dojit.
Autor: profimedia.cz a archiv Blesku
Nemáte čas na delší dovolenou? Co takhle alespoň vyrazit na prodloužený víkend na některou z mnoha českých ekofarem? Společně s dětmi na čerstvém vzduchu zažijete pohodovou atmosféru venkova a ještě můžete pomoci s péčí o koně, ovce, kozy, králíky nebo si společně podojit krávu. Celou dobu přitom budete jíst kvalitní místní potraviny, které se při troše štěstí naučíte i vyrábět.  Výhodou je, že děti získají pozitivní vztah k přírodě.  Jistě se jim bude líbit i kontakt se zvířaty.  Ceny začínají již na 300 korunách na osobu a noc.

Tip: Pokud vaše dítka milují koně, na své si rozhodně přijdou na westernových rančích.  

Ráno na tábor, večer domů

Příměstské tábory jsou velmi populární a výhodné pro rodiče i děti.
Autor: prazdniny-v-praze.cz
Příměstské tábory ve vašem okolí jsou ideální volbou pro zaneprázdněné rodiče. Po celý den se o děti starají proškolení vedoucí, společně hrají hry, sportují, navštěvují památky, chodí na výlety. „Hlavní výhodou je, že si rodiče sami stanoví dny, kdy potřebují hlídání. Děti ocení příjemný den se svými vrstevníky a večer si přitom lehnou do své postýlky,“ říká Martin Havrlík, hlavní vedoucí příměstských táborů v Praze. Cena příměstského tábora je kolem 300 Kč na den včetně dopravy, stravy a aktivit.

Tip: Na návštěvu zoologické zahrady, prohlídku zámku nebo na koupaliště potřebují děti kapesné.  Aby peníze neztratily, nebo neutratily všechny najednou, je vhodné pořídit jim platební kartu třeba  s týdenním limitem výběru.

Léto v pohybu

Sport na jakýkoliv způsob - to je recept na zábavu.
Autor: profimedia.cz a archiv Blesku
Fyzická aktivita k létu neodmyslitelně patří. Vždyť kdy jindy je tolik volného času a příznivého počasí? Z nedávného průzkumu Ery vyplynulo, že svoji sportovní aktivitu si děti nejčastěji vybírají samy. Nejpopulárnějším sportem je jednoznačně fotbal, následovaný atletikou a florbalem, jejichž náklady obvykle nepřekročí 500 korun měsíčně. Pokud nemáte peněz nazbyt, můžete přihlásit své děti i během léta na volejbal. Náklady na tento sport jsou opravdu nejnižší, protože k němu není potřeba žádné drahé vybavení, navíc k pohodovému létu na pláži neodmyslitelně patří.

Tip: Jestliže vaše potomky žádný sport nezaujal a nejradši by celé léto proseděli u počítače, nevzdávejte to a jděte jim příkladem. Společně naplánujte výlet na kole, vydejte se na pěší túru nebo vyražte do bazénu.