Ještě než začnete číst tento jednoduchý návod, jak přežít, upozorňuju, že strategie se liší podle toho, jestli jedete s dětmi, nebo bez dětí. Pokud jedete s potomstvem, přijměte i několik dobrých rad, jak nezabít děti.

Nic od dovolené nečekejte
Prostě nic. Nekoukejte na romantické filmy, nerozrušujte se pohlednicemi a prospekty cestovek. Dovolená nekatapultuje váš sexuální život do nadpozemských výšin, neudělá z okoukaného partnera lva salonů, neudělá z mámy, co utírá dětem pusu od zmrzliny Ornellu Muti.
Zaměřte se na splnitelné cíle. Dobře dojet, nespálit se, nehádat se kvůli banalitám, pokud budete dostatečně často plavat, něco zhubnete a pokud budete rozumně jíst, budete se cítit fajn. To stačí, ne?

Neplánujte do detailů
Čím víc plánujete, tím víc věcí se může pokazit. „Salámisté“ mají v téhle hře výhodu, ovšem taky jim hrozí riziko, že prošvihnou něco opravdu důležitého. Dejte prostor náhodě, dostatečně velký, aby vám nerozmetala pracnou konstrukci.

Nevnucujte své představy rodině
Společné dovolené jsou rizikové už tím, že vyžadují nadnormativní množství kompromisů. Ano, ideální dovolená by znamenala, že se budou bavit všichni naráz, ale ideální dovolená není možná v království tohoto světa, takže počítejte s tím, že něco bude nudit vás a něco zas ty druhé. Mimochodem, kde je psáno, že musíte celou dovolenou strávit držením za ruce. Ano, děti to v muzeu nebaví. Ano, vaší manželce ten úžasný norský lodník smrdí. Vyrazte sami a poskytněte prostor  i ostatním.

Nechte děti žít
Zvlášť, pokud jste nevyrazili na návštěvu k britské královně. Nevychované děti jsou možná otravné, ale rodiče, kteří své ratolesti pořád okřikují, jsou otravní úplně stejně. Pokud nebudou vaše děti vysloveně čnít z pestrého davu ostatních ječících mláďat, nechte je a relaxujte.

Jděte si z cesty
Slyšeli jste dobře, pokud cítíte, že se blíží konflikt, jděte si prostě z cesty, kdyby to měl být ústup na terasu, nebo do koupelny. Běžně spolu partneři netráví 24 hodin denně a tak není divu, že se na dovolené v hotelovém pokoji může dostavit ponorková nemoc. Nesnažte se ve chvíli, kdy byste partnera nejraději viděli, řešit zásadní otázky vašeho vztahu. Je to stejně zbytečné a pitomé, jako dělat to po deseti pivech. Jděte na terasu a dejte si cigáro, dort, nebo panáka rakije. Jednoho a malého. A zapomeňte na poučky, vnímejte vítr, buďte vděční za to, že hřeje slunce… a že k vám odrhovačka místních animátorů doléhá jen slabě.

Užijte si to, moji milí… a ostré předměty raděj nechte doma.