1. Básničky a říkanky

Je jich spousta a jejich výhodu je, že se dobře pamatují! „Pokud dětem dobře vysvětlíte význam a obsah básniček, snadno si jej zapamatují a ještě se naučí nová slovíčka v souvislostech,“ radí Marek Kadlec, ředitel britské společnosti Wattsenglish.

2. Pusťte jim video

Díky oblíbeným pohádkám a příběhům si děti cizí řeč osvojují úplně přirozeně a angličtinu automaticky dostávají »do ucha«. Další možností jsou krátké videoklipy, pokud jsou dobře udělané, slovíčka se z nich naučí skutečně každý. Na ukázku zábavného výukového videa se můžete podívat ZDE

3. Písničky se hodí i do auta

Dalším oblíbeným trikem pro procvičování angličtiny jsou písničky. Můžete je poslouchat třeba v autě. Pokud vaše ratolesti už přestanou bavit dětské zpívánky, klidně přelaďte na modernější hudbu. Budete pro své ratolesti »cool«.

4. Přečtěte si pohádku

Pohádek a příběhů v anglických verzích knížek je v každém knihkupectví nepočítaně. Můžete si s dětmi zalézt pod peřinu a nebude to ani vypadat, že se vlastně učíte! „Nejdůležitější je, aby děti příběhům nebo obrázkům v knížkách porozuměly a aby je to bavilo. Interaktivní cvičení a čtení je proto ideální,“ dodává Marek Kadlec.

5. Nebojte se učebnic

Zábavná a interaktivní cvičení najdete i v různých anglických materiálech a učebnicích. Na některých webových stránkách jazykových škol mají také různé kluby pro děti a ukázková videa a hry.

6. Napište přáníčko nebo tajný vzkaz

Pokud chcete procvičit psaní, zkuste to zábavně a hravě. Pište s dětmi třeba tajné vzkazy, příběhy nebo přání učitelkám nebo kamarádům. Můžete zkusit i oblíbenou dětskou hru »šibenice«.

Učení nemusí být jen nudné šprtání slovíček,d ětem pomůže hra, malování, zpívání, maňásek...
Autor: Wattsenglish.cz

7. Kreslete a modelujte

Zoologickou zahradu, mísu ovoce, dopravní prostředky, rodinu – prostě cokoliv, co vás napadne, můžete nakreslit či vymodelovat a následně anglicky s dítětem pojmenovávat.

8. Kdo si hraje, učí se!

Hry a pestrá cvičení jsou ideálním skloubením zábavy a zlepšení angličtiny. „U menších dětí by měly být hry základem výuky. Můžete se s nimi schovávat, dávat si hádanky, hrát si na zvířátka, fantazii se meze nekladou,“ potvrzuje Marek Kadlec a dodává: „Soustřeďte se na mimiku, gesta, výrazy i atmosféru projevu, aby si dítě všechno zasazovalo do kontextu.“

9. Nezapomeňte na pohyb

Běhejte, skákejte, předvádějte zvířátka – to všechno v angličtině. Děti se tak naučí, že angličtina je zábava a budou se těšit na každou chvilku s anglickým jazykem!

10. Nevíte si rady? Pexeso to jistí

Pokud nemáte anglickou verzi pexesa a jste zdatní v angličtině, stačí obyčejné, jen názvy obrázky vyslovujte v cizí řeči. Stačí si i na internetu vyjet pár dvojic obrázků na tiskárně a pexeso je na světě.