Od května do půlky června je totiž chřestová sezóna. Připravili se na ni mnohé restaurace, které se zapojili do Chřestfestu. V jeho rámci nabízí speciálně sestavená menu za přijatelné ceny. Nutné však je se předem objednat. Seznam najdete ZDE

Kromě nabídky restaurací se již tuto sobotu 4. května konají chřestové slavnosti – v »hlavním městě« chřestu u nás – v Hostíně. Pokud je nestihnete, máte možnost ještě 17. až 19. května v Ivančicích na Brněnsku.

„Náš bílý chřest je pro svoji výjimečnou chuť a kvalitu v zahraniční právem nazýván bílým zlatem. V Čechách a na Moravě si paradoxně tuto svoji zahraniční slávu musí teprve dobýt zpět,“ upozornil Jiří Šafář, jednatel společnosti Český chřest.

Vařte i doma

Pokud toužíte po chřestu z vlastní kuchyně, neváhejte a skočte do obchodu. Svazek pořídíte kolem 50 korun. Z chřestu se totiž dá připravit takřka cokoliv – od hlavního jídla přes přílohy dokonce až po zmrzlinu, sushi nebo kávu!

Na co dát pozor při nákupu chřestu?
Sezóna chřestu právě začala!
Autor: profimedia.cz

* Chřest se rozlišuje podle barvy na bílý (pevnější a větší), zelený (štíhlé špičaté výhonky) a světle fialový (obdoba zeleného s jemně nafialovělým zabarvením). Všechny tyto druhy seženete hlavně během sezóny ve všech větších supermarketech a zelinářstvích.

* Pokud chcete český chřest, zajděte si pro něj na farmářský trh. Existuje samozřejmě i nakládaný chřest, ale ten se s tím čerstvým nemůže rovnat.

* Čerstvý chřest poznáte tak, že po lehkém naříznutí z něj teče tekutina a nelze ho ohnout. Stonky musí vypadat na první pohled čerstvě a mít jasnou svěží barvu.

* Ke chřestu se doporučuje mladé a svěží bílé víno, nejlépe Veltlínské zelené nebo Sylvánské zelené.

Chřest pro zdraví

* Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, zlepšuje látkovou výměnu.

* Pomáhá udržet zdravé cévy a silné srdce, zlepšuje zásobování mozku a dalších orgánů kyslíkem, stimuluje krvetvorbu.

* Upravuje hladinu cukru v krvi

Chřest je zdraví velmi prospěšný
Autor: profimedia.cz
* Má velmi příznivý vliv na funkci ledvin, močového měchýře a močových cest. Umožňuje obnovu a omlazení ledvinových buněk. Rozpouští močové kameny a brání jejich tvorbě. Léčí následky zánětů močových cest.

* Velmi příznivě působí na problémy s prostatou. Již v antice se používal jako oblíbené afrodisiakum, zlepšuje plodnost mužů i žen.

* Harmonizuje ženské hormony, zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti.

* Upravuje trávení a vyměšování (průjem i zácpu). Značný obsah vlákniny podporuje činnost střev, prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.

* Brání zadržování vody v těle a omezuje tvorbu křečových žil.

Zdroj: gastroplus.cz