Jemná chřestová polévka s hoblinami sýru 

Co potřebujete: 500 g čerstvého bílého chřestu, 1 jarní cibulku i s natí jemně nasekanou, 1,5 litru drůbežího vývaru, 50 g čerstvého másla, 100 ml čerstvé smetany na zjemnění, 2 vaječné žloutky na zahuštění, mořská sůl a čerstvě umletý bílý pepřna dochucení,100 g hoblin Grana Padano sýru na ozdobu, nčerstvou nasekanou pažitku a pár kapek olivového oleje na ozdobu

Postup: Chřest očistíme a odkrojíme dřevnaté konce, pokrájíme na kousky. Na nahřátém másle osmahneme jarní cibulku, aby změkla a nechytila hnědou barvu. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, následně přidáme chřest a

Polévka: Jemná chřestová polévka s hoblinami sýru
vaříme asi 20 minut, dokud chřest nezměkne. Hlavičky chřestu vyjmeme, použijeme je na ozdobu. Polévku rozmixujeme ponorným mixerem a přes jemné síto propasírujeme. Čerstvě umletým bílým pepřem a mořskou solí dochutíme a zjemníme čerstvou smetanou. Asi jednu lžíci másla vložíme do polévky, bude pak jemnější. Hotovo.

Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou

Co potřebujete: 3 ks zeleného chřestu, tymián, 1 vejce, 100 g celeru, olej, 5 g másla

Postup: Z chřestu odkrojíme dřevnatý konec, svážeme provázkem k sobě s tymiánem a dáme vařit do osolené vody na 3 až 5 minut. Po uvaření dáme

Předkrm: Bylinkový chřest s pošírovaným vejcem a celerovou strouhankou
zchladit do ledové vody, aby se zachovala zelená barva. Do osolené vařící vody s trochou octa dáme vařit rozklepnuté vajíčko tak, aby zůstal žloutek tekutý a obalený bílkem, to znamená asi na 2 až 3 minuty.

Celer nastrouháme na hrubo a osmažíme v oleji dozlatova, necháme okapat a vychladit. Na talíř poklademe teplý chřest (bez provázku) a bylinky, pokapeme máslem, řidáme vajíčko, které nařízneme, aby trošku vytekl žloutek a posypeme rozdrobeným smaženým celerem.

Grilovaný filet z tresky s chřestem a pomerančovým bramborem

Co potřebujete: 150 g čerstvé tresky, 100 g chřest zelený a bílý, 150 g brambor, sůl, pepř, máslo, tymián, pomerančová kůra

Postup: Rybu i chřest důkladně očistíme a chřest zblanšírujeme. Pak

Hlavní chod: Grilovaný filet z tresky s chřestem a pomerančovým bramborem
orestujeme na másle se špetkou soli. Tresku si ogrilujeme, osolíme, opepříme a dáme vařit brambory, které pak rozmačkáme, Na závěr do nich přidáme pečlivě očištěnou pomerančovou kůru.

Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou

Co potřebujete: 400 g nakrájených jahod, 400 g vařeného chřestu, 100 g mletých mandlí, 80 g cukru, mletá skořice na dochucení, 500 g listového těsta, žloutek na potření; Drobenka: 100 g másla, 100 g hrubé mouky, 100 g cukru

Zákusek: Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou
Postup: Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm kousky chřestu. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, potom přidáme jahody, mandle a dochutíme cukrem a skořicí. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na dva pláty, rozdělíme na něj připravenou směs jahod a chřestu a zabalíme jako jablečný štrúdl. Zpracujeme suroviny na drobenku. Závin potřeme žloutkem, posypeme drobenkou a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.
Fotogalerie
4 fotografie