Jestli nemáte jasno v tom, jaký obor studovat, můžete zkusit vsadit na ekonomické nebo pedagogické obory, kde přijímají každého druhého uchazeče. Velká šance na přijetí je i na technických, přírodovědných a zemědělských fakultách.

Kam je naopak nejtěžší se probojovat? Na plné čáře vedou lékařské fakulty, kde je úspěšnost na přijetí necelých 27%. Bez pořádné přípravy ale není jedoduché dostat se ani na práva nebo na farmácii, kde berou zrhuba každého čvrtého uchazeče z deseti.

Jaké jsou šance na přijetí?

Obory Škola Přijatí uchazeči v loňském roce
umělecké VŠUP 9,6 %
lékařské 2. lékařská fakulta UK, LF UPOL 19 %
právnické Právnická fakulta MU 18,1 %
filosofické a humanitní Fakulta sociálních studií OSU 20 %
ekonomické Fakulta financí a účetnicví VŠE v Praze 22,5 %
pedagogické Pedagogická fakulta UPOL  27,5 %
sporotovní Fakulta tělesné výchovy a sportu UK 28,3 %
technické, přírodovědné, zemědělské Agronomická fakulta MENDELU 47,3 %

Zdroj: kampomaturite.cz

Soukromá nebo státní?

Jestli už pracujete a budete studovat současně při zaměstnání, vyplatí se vám podat přihlášku spíš na některou ze soukromých škol. Ty většinou vycházejí pracovně zatíženým studentům vstříc. „Naši studenti kombinovaného studia chodí do školy jen dvakrát za měsíc, a to o víkendech. Studium jim usnadňuje nový informační systém, který zrychluje komunikaci s vyučujícími nebo se studijním oddělením,“ říká Pavel Neset, prorektor pro studijní činnost VŠO v Praze. Náklady na školné ale většinou neklesnou pod patnáct tisíc korun za jeden semestr.

Některé obory na soukromých školách nenajdete

Co se týče kvality studia, nedá se jednoznačně říct, kde je vyšší. Dobrá vysoká nebo vyšší odborná škola by ale měla kromě teoretické výuky klást taky důraz na praxi. Právě ta pak pomůže absolventům při vstupu na pracovní trh.

„Některé obory, například technické nebo lékařské, se na soukromých školách nevyučují, takže student, který se chce stát pediatrem nebo elektrotechnikem inženýrem, musí volit veřejnou vysokou školu,“ říká Jiří Kadlec ze serveru kampomaturite.cz.

Podle něj ale existují i soukromé školy, které absolventům zajistí práci přímo ve firmě. Jednou z nich je VŠ Škoda auto v Mladé Boleslavi, druhá Unicorn College v Praze se zaměřením na informační technologie.

Jak zvládnout přijímačky na vysokou školu

* nepodceňujte přípravu

* zásobte se informacemi o přijímacích zkouškách

* vyzkoušejte si na internetu vzorové testy z minulých let

* sežeňte si literaturu pro přípravu na přijímačky nebo se zapište do přípravnéo kurzu

* pátrejte po aktuálních informacích, přijímací zkoušky se mění a informace na různých fórech či internetových diskuzích můžou být zastaralé

Žebříček nejoblíbenějších oborů pro rok 2012/2013

Název oboru Počet podaných přihlášek
ekonomie a management 40 %
humanitní a společenské vědy 32 %
jazyky a mezinárodní studia 29%
technika a informatika 22 %
právo a veřejná správa 16 %

Najít školu vám pomůže infoabsolvent

Na webu infoabsolvent.cz najdete jednoduchý a srozumitelný přehled pro všechny, kteří hledají aktuální informace o možnostech vzdělávání na středních a vyšších odborných školách. Kromě informací o jednotlivých školách je tu i databáze videí vybraných technických oborů vzdělání, která uchazečům přiblíží práci v daném oboru, a usnadní jim tak výběr.