Redaktorka Blesku nakoupila devět vzorků špekáčků a dala je otestovat odborníkům. Chuť, vůni i vzhled před i po opečení testoval uznávaný gurmán Roman Vaněk a výrobce uzenin Tomáš Hudera. Nutno říct, že pro většinu výrobků nedopadl test úplně špatně. Absolutní jedničkou se staly tradiční špekáčky Steinhauser, které seženete v Lidlu. Voní kouřem a skvěle chutnají. Není divu! Vždyť obsahují 80 procent masa. Špekáčky Pikok ho sice mají o 29 procent méně, také ale byly vynikající.

Jestli si nechcete zkazit večer, zapomeňte na drůbeží špekáčky. „Tohle nemá se špekáčkem nic společného, v tom má být vepřové a hovězí. Tady je jen kuřecí separát! Bohužel podle normy je to v pořádku. Kvalitní lobbing drůbežářů vyhrál nad poctivou chutí českého buřta,“ nadával Vaněk po ochutnání kuřecích špekáčků. Navíc jsou plné éček.

A rada na závěr? Pokud chcete poznat opravdu dobrý špekáček, musíte ho hodit na oheň. Teprve tam totiž poznáte, jaký opravdu je. Dobrou chuť!

Výsledky velkého testu špekáčků si můžete stáhnout ZDE.

Normy pro špekáček

Špekáček je největší umění všech řezníků. Jí se totiž studený, naložený, opečený i ohřátý. Jenže není buřt jako buřt! Všechny uzeniny před rokem 1989 měly státní normy, které se později zrušily a na cenové tlaky řetězců výrobci začali do buřtů dávat, co chtěli. Až se konečně podařilo prosadit složení některých uzenářských výrobků a ten normovaný buřt se pojmenoval "špekáček". Bohužel to platí jen pro české výrobce. Takže když si nějaký řetězec nechá špekáčky vyrobit v zahraničí, nemusí dodržovat vyhlášku.

Oddělení buřtíků? Provázek je nejlepší!

„Špekáček by měl být převázaný provázkem, jak se to dělá odnepaměti. Vypadá to dobře, lépe než kovová klipsa, nebo dokonce jen přetočení střívka. To se dělá spíš u párků,“ vysvětlil Tomáš Hudera.

Kdo je Tomáš Hudera

Je majitelem rodinné firmy zabývající se výrobou uzenin již po tři generace. Vyučuje v Pražském kulinářském institutu nadšence pro vaření. Vede kurz Chleba s máslem a se šunkou a Domácí šunky, párky a klobásy.

Kdo je Roman Vaněk

V Česku založil v roce 2008 Pražský kulinářský institut, který nabízí na dvě stovky druhů kurzů vaření s šéfkuchaři nejlepších restaurací. Je autorem několika kuchařských knih včetně bestselleru Poklady klasické české kuchyně.