O spolupráci při testování jsme požádali předního českého odborníka na výživu Pavla Suchánka z Institutu klinické a experimentální léčby v Praze. Tomu jsme předložili k testování džusy, limonády a ovocná piva, která jsme nakoupili v obchodních řetězcích. Výživový specialista zkoumal nejen složení výrobku, ale hodnotil i chuť a energetické hodnoty. Podle něj by měli spotřebitelé číst při nákupu vždy pozorně etikety. Někdy totiž i zdánlivě zdravý a osvěžující nápoj překypuje cukrem a umělými přidatnými látkami, takzvanými éčky.

Džusy

Pijete často džusy, protože jsou přeci plné ovoce a vitamínů? Tak pozor.I zdánlive zdravé nápoje můžou obsahovat extrémní množství cukru, a to klidně i 6 kostek v jedné sklenici. Proto se nehodí pro každodenní pití a lepší je naředit si džus z poloviny vodou . Při nákupu myslete na to, zda je džus konzervovaný nebo nikoliv. V případě, že je bez konzervace, musí se po otevření spotřebovat do tří dnů, jnak by se zkazil. To, že si za kvalitu musíte připlatit, platí u džusů dvojnásob. Džus, který v našem testu dopadl nejlépe,  jsme pořídili za 44 korun, propadák v našem testu vyšel na 22 korun. Jak si vybrat nejlepší džus? „Výrobek musí mít přehledné a čitelné údaje o obsahu cukru, jinak vůbec nevíte, co pijete,“ radí Pavel Suchánek.

Sladké nápoje

Máte rádi ovocnou chuť, ale hlídáte si příjem cukru? Dívejte se na etikety nápojů, ať víte, co pijete.
Autor: profimedia.cz
Žluté, oranžové nebo hnědé kolové limonády děti zbožňují, rozhodně by ale neměly tvořit velkou část jejich pitného režimu. „Nemám nic proti sladkých nápojům, když je jejich konzumace vyvážená pohybem. Limonády se hodí třeba na delší cyklovýlet nebo pěší túru, protože dodají energii. Pokud dítě nebo dospělý sedí většinu dne u počítače a prolévá se sladkým pitím, může to mít vliv na obezitu,“ říká specialista na výživu Suchánek. Problémem limonád je hlavně vysoké množsví cukru. Věděli jste, že v jedné sklenici pomerančové limonády přijmete až 7 kostek? I mezi sladkými limonádami si můžete vybrat dietnější variantu, kde je místo cukru použito náhradní sladidlo, ať už přírodní (například stévie nebo glukózový sirup) nebo umělé (aspartam).

Ovocná piva

„Byl jsem překvapený, jak často výrobci zapomínají uvádět tabulku energetických hodnot nebo informaci o obsahu cukru a sladidel,“ říká Pavel Suchánek. Jestli byste čekali, že radlery (tak se pivním limonádám říká) bude mít typickou pivní příchuť, nenechte se zmást. Většina testovaných piv chutnala spíš po ovoci, více limonádově, ostrý pivní říz jim až na výjimky chyběl. Nedostatkem těchto oblíbených letních drinků je i vysoký obsah cukru, pro redukční dietu se tak například vůbec nehodí. Při nákupu sledujte etikety, výrobci by neměli zapomínat uvádět obsah alkoholu, množství ovocné složky a druh piva, z jakého je radler vyrobený.

Fotogalerie
16 fotografií