Podle cechmistra Cechu mechanických zámkových systémů Petra Fráze je zhruba třetina zámků v českých domácnostech pro zloděje úplná hračka. „Můžete mít bezpečnostní dveře, kryté panty i mříže na oknech, ale pokud nemáte bezpečnou vložku, je to k ničemu,“ říká Fráz.

Stačí, aby vložka nebyla chráněna krytem, vykukovala jen tři milimetry a rozlomit ji není pro zloděje žádný problém. Ani proti odvrtání není řada zámků odolná. „Na třetí bezpečnostní stupeň stačí akumulátorová vrtačka, na čtvrtý už ale potřebují elektrickou,“ připomíná Fráz.

Podle něj je nejzákeřnějším trikem takzvaná metoda bumping. „Pachatel při ní používá aplikátor, což je vysoustružený polotovar klíče. Když není vložka proti ní chráněná a polotovary jsou volně na trhu, stačí zloději k otevření jen pár sekund a po vykradení za sebou může i zamknout,“ říká Fráz.

Tohle u vložky vyžadujte

Certifikát zkušebny: Na certifikátu zkušebního ústavu uvidíte, proti jakým metodám jsou zámky odolné. Údaje na krabičkách neříkají, kdo a jak je testoval.

Chráněný profil: Profily k takovým zámkům nejsou volně na trhu. Abyste si mohli podobný klíč přidělat, musíte mít speciální kartu, bez které se k profilu nedostane ani klíčová služba. Použité profily jsou evidovány.

Patentová ochrana: Stejně jako jiné věci se i zámky hojně kopírují. Pokud zvolíte populární model zámku, může se stát, že váš výrobce profil chrání kartou, ale asijský velkovýrobce pod jinou značkou ne. Profily mohou být úplně shodné.

Pravděpodobnost vykradení podle krajů

Pravděpodobnost vykradení podle krajů
Autor: Infografika Blesk

Tohle je nejlepší: Alarm, sousedka a pojištění

Pokud máte o svůj majetek obavy, nainstalujte si v domě či bytě alarm. Dejte si ale pozor. Kamerový systém, který reaguje na pohyb, je sice účinný, ale když dostanete fotografii zloděje v hotelovém baru tisíce kilometrů od domova, k ničemu vám to není. Alarm musí být napojený na služby bezpečnostní agentury. Zloděje odradí i příbuzný či známý, který vybere schránku, zalije květiny a čas od času se v nemovitosti ukáže. Pro jistotu je dobré si majetek pojistit. Sepište své cennosti, nafoťte je a pojistěte. Pozor! Limity pojistného plnění jsou závislé na bezpečnostní třídě zabezpečovacích prvků, které zloděj musel při krádeži překonat.

Největší riziko: Rodinný dům v Praze

Bydlíte v rodinném domě? Podle údajů ČSOB pojišťovny je třikrát větší pravděpodobnost, že vás vykradou, než kdybyste bydleli v paneláku. „Je zde menší riziko, že si zloděje někdo všimne. V případě bytu jsou navíc pro zloděje obvykle jedinou možnou cestou dvoje dveře – vchodové a do konkrétního bytu, oboje většinou slušně zabezpečené,“ popisuje Jan Šepek, ředitel odboru pojištění majetku ČSOB pojišťovny. „Stačí překonat jedny dveře, popřípadě klasické okno, ale velmi oblíbenou cestou jsou i balkonové a francouzské dveře,“ dodává. Pravděpodobnost, že budete vykradeni, je u pražského domu zhruba 1:112. Oproti tomu u zlínského bytu je podobná šance 1:5094. Přesto se ani tam na náhodu sázet nedá.

Video s praktickou ukázkou zlodějských triků
Video
Video se připravuje ...

Jaké triky používají zloději při vloupání Adam Jaroš