Jste majitelem bytu o rozloze kolem 60 m2, nejlépe v širším centru města s dobrou dopravní dostupností? Pak vlastníte »realitní zlato«! „Nejlépe se v současné době prodávají byty o velikosti 2+kk s rozlohou kolem 60 m2 na okraji měst či v širším centru. Tyto byty nejvíce vyhovují požadavkům mladých rodin,“ potvrzuje výkonný ředitel RE/MAX Hanuš Němeček.

Stále trvá trend, že hůře prodejné byty než dříve jsou ty, které přesahují rozlohu 100 m2. Jim nepomáhá většinou ani to, že bývají v samém centru měst. „Výjimkou jsou exkluzivní byty s nadstandardním vybavením a exkluzivní lokalitou. Těch je v nabídkách ale jen několik,“ dodává Němeček.

Když budete nakupovat nebo prodávat, nepodceňte občanskou vybavenost v okolí. Jako prodávající určitě vychvalte blízkost škol, střediska, pošty, obchodů, parků... Jako nakupující se informujte, kde se právě tyto každodenně nutné služby nachází.  

Představte si svůj reálný den, kdy musíte ráno dojet do práce, před tím dát děti do školky a do školy, odpoledne je vyzvednout, dojít nakoupit a ještě vyvenčit psa... Může se to zdát jako věc, která se časem »nějak vyřeší«, ale není to tak! Tyto každodenní povinnosti jsou úmorné, pokud je vše daleko... „O ceně a prodejnosti nemovitosti rozhoduje občanská vybavenost dané lokality a také její infrastruktura. Nádherný nebo naopak velmi levný byt je bez splnění těchto podmínek téměř neprodejný,“ potvrzuje Hanuš Němeček.

Jak můžete cenu nemovitosti ovlivnit vy:

POZITIVNĚ

+ Rekonstrukce bytového jádra v případě paneláku, plastová okna a jiné zateplení v případě starších nemovitostí, a další stavební úpravy

+ Vyplatí se i drobnější úpravy: oprava štuku na zdi nebo vyviklané elektrické zásuvky...

+ Nemovitost by měla byt čistá, uklizená a neutrálně vymalovaná

+ Vyplatí se také nechat si poradit od odborníka, jak byt k prodeji nejlépe připravit – tzv. služba homestaging. Odborník doporučí jednoduché tipy pro atraktivní prezentaci bytu, která výsledně zvyšuje prodejní cenu nemovitosti.

NEGATIVNĚ

- Ve většině případů se nevyplatí investovat do dalšího vybavení. Vestavěná skříň nebo třeba nová kuchyňská linka, nemusí zvednout cenu dostatečně a investice se tak stane nerentabilní.

- Cenu snižuje potřeba rekonstrukcí, plísně na stěnách, vlhkost, zanedbanost... 

- Dnes již nevyhovující způsob vytápění např. akumulační kamna, staré rozvody elektřiny...

- V případě výrazně starších bytů je nutné nemovitost maximálně vyklidit a vybílit

Jak cenu nemovitosti ovlivňuje trh

POZITIVNĚ

+ centrum města

+ MHD v dosahu

+ občanská vybavenost

+ zeleň a sportoviště v okolí

+ balkon a sklep

 NEGATIVNĚ

- lokalita s vysokou nezaměstnaností

- zdlouhavé dojíždění

- sídliště na okraji

- rušný provoz v okolí

- přízemí, výhled do vnitrobloku

Co je homestaging?

Jde o stále více vyhledávanou službu, kdy odborník (bytový designér) doporučí jednoduché tipy pro atraktivní prezentaci bytu, která výsledně zvyšuje prodejní cenu nemovitosti. Rady se mohu týkat např. lepšího osvětlení, jiného vymalování, přestavění nábytku, aby byt vypadal vzdušněji... Cena služby se odvíjí od typu prodávané nemovitosti i rad.