Počet nedobrovolných dražeb menších nemovitostí, u kterých už lidé nezvládají platit hypotéky a spotřebitelské úvěry, strmě roste. „Loni jsme odhadli, že se jejich počet bude letos blížit tisícovce. Předpokládáme, že tento odhad bude naplněn,“ uvedl Libor Nevšímal, obchodní ředitel firmy Naxos, která je největším tuzemským dražebníkem.

Letos se tak uskuteční patrně nejvíce veřejných dražeb za posledních pět let. Od počátku roku do konce srpna se odkleplo 2311 dražeb, z toho 499 nedobrovolných. Za stejné období loni jich bylo na 1750, nedobrovolných 450.

Pokud už jsou splátky nad vaše síly, nehrňte problém před sebou a jděte do banky. „K nedobrovolné dražbě banka sahá až naposledy. I pro ni je to neefektivní. Často nabídne klientovi, ať se pokusí prodat dům sám přes klasický inzerát. Tady ovšem bývá často problém, že člověk požaduje nerealistickou cenu,“ podotkl Nevšímal.

Ceny nemovitostí šly totiž výrazně dolů. Dům, který měl před pěti lety hodnotu například pět milionů, se nyní prodá sotva za tři. „Při dražbě je důležité, v jakém stádiu je splácení nemovitosti. Čím je splácení pokročilejší, tím je to pro dražebníka lepší. V prvních letech se totiž splácí jen úroky ne hodnota nemovitosti,“ upozornil Nevšímal a dodal: „Není nic neobvyklého, že dražebník prodá nemovitost a poplatí jen úroky. Pak nemá ani byt či dům a ještě mu zbude dluh.“

Nejvíce nedobrovolných dražeb je na Ústecku a na severní Moravě. „V poslední době už ale nejsou výjimkou ani střední Čechy a Praha,“ zakončil Nevšímal.

Jsem zájemce – Co mám dělat?

1) Vyvolávací cena nemovitosti v nedobrovolné dražbě je zhruba o 30% až 40% nižší, než za kolik byste ji běžně koupili. Pokud o takovém domku nebo bytě uvažujete, vyberte si na: www.centralniadresa.cz. Nabídky visí i na úředních deskách místně příslušných úřadů.

2) Dobře si přečtěte dražební vyhlášku, kde je mimo jiné i stanovené termíny prohlídek i lhůta pro doplacení ceny.

3) Běžte minimálně na jednu prohlídku nemovitosti. Pokud dlužník spolupracuje, je předpoklad, že nebude dělat problémy. Pokud ale odmítá zájemce do nemovitosti vpustit nebo jinak stěžuje situaci, zájem si dobře rozmyslete. Nemovitost byste sice vydražili za dobrou cenu, ale nastěhování by se mohlo zkomplikovat. Řešit by je mohl i soud.

4) Jste-li pevně rozhodnutí zúčastnit se dražby, složte dražební jistotu. Její výše je omezená 30% z vyvolávací ceny, maximálně však 1,5 milionu + 10% z částky převyšující 5 milionů.

(Příklad: Dům za vyvolávací cenu 10 milionů bude mít dražební jistotu: 1,5 milionu (maximum) + 10% z 5 milionů (částka převyšující 5 milionů) = 2 000 000 Kč.

5) Dostavte se na dražbu, nekoná se před danou nemovitostí, ale většinou v nějakém sále. Zde dostanete dražební číslo. Minimální příhoz bývá 10 tisíc. Pokud vyhrajete, podepíšete protokol o provedené dražbě a de jure jste vlastníkem nemovitosti. Na doplacení cen dosažené vydražením je většinou jeden měsíc.

Jsem dlužník - Co mám dělat?

1) Nestíháte-li platit splátky, okamžitě navštivte banku. Selže-li splátkový kalendář i prodej přes klasický inzerát, banka k zajištění své pohledávky požádá o vydání exekutorského či notářského zápisu.

2) Co nejvíce spolupracujte! Pokud se v nemovitosti »zabarikádujete« a neumožníte například její prohlídku pro případné zájemce, snižujete cenu, za kterou by mohl být dům či byt prodán.

3) Naschvály navíc odradí obyčejné lidi. Ti nemovitost vyhledávají kvůli dobré ceně ne proto, aby se pak s bývalým majitelem o ni dohadovali. V dražbách tak často nakupují spekulanti. „Ti to berou jako dobrou investici. Je jich lehce nadpoloviční většina,“ uvedl Libor Nevšímal z firmy Naxos.

4) Až dojde k dražbě, doufejte, že nejvyšší nabídka poplatí vaši pohledávku. „Ideální je, když se splatí dluh a ještě něco zbude. Stává se to, ale ne moc často,“ podotkl Nevšímal.

5) V momentě, kdy je nemovitost vydražená, okamžitě předejte novému majiteli klíče, vykliďte ji a zapomeňte, že jste tu kdy bydleli. Případné tahanice by totiž řešil soud a ten by stál opět další peníze...