Nejlepší na čtení jsou čtečky vybavené displejem s elektronickým inkoustem E-ink. Displej má sice jen několik barev a při pohybu stránkami blikne, ale když stránky neotáčíte, nebliká a nespotřebovává téměř žádnou energii. Díky tomu vás ani při dlouhém čtení nebolí oči.

Běžné tablety a chytré telefony sice na první pohled také neblikají, ale ve skutečnosti blikají neustále. Jen to dělají tak rychle, že to nevidíte. To zatěžuje nejen oči, ale i baterii přístroje.

Díky tomu, že mají čtečky úsporný displej, dokáží vydržet až měsíc bez nabíjení a to nezvládne ani ten nejlepší tablet, nebo notebook. Displej čtečky také není podsvícený, takže si na čtení musíte svítit. Můžete na něm ale díky tomu číst i na přímém slunečním světle a mají široký pozorovací úhel. A to je pro čtení hodně důležité.

Čtečky se vyrábí i s barevným displejem a často se výkonem blíží tabletům. Příkladem může být Kindle Fire, nebo Pocketbook IQ, které stojí okolo 3500 korun.

U těchto čteček sice můžete přehrávat video a používat aplikace z Android marketu, ale počítejte s výdrží baterie 8 hodin a zapomeňte na elektronický inkoust e-ink. Výjimkou jsou zatím pouze čínské čtečky Hanvon, nebo japonské Fujitsu FLEPia, které barevný e-ink používají. U nás je ale neseženete.

Tohle u čtečky vyžadujte

* Lepší čtečky se dokáží připojit k internetu prostřednictvím wifi sítě, takže si můžete nové knihy stáhnout přímo, bez použití počítače třeba v kavárně.

* Hodí se vám i zdířky pro SD karty, se kterými čtečce můžete rozšířit paměť.

* Pokud máte horší zrak, oceníte, že si text ve čtečce můžete zvětšit. Bez použití lupy tak můžete číst knihu s písmeny velkými až 1 centimetr.

* Elektronické knihy stojí peníze. K některým čtečkám ale dostanete poukázky na nákup elektronických knih podle vašeho výběru.

Výhody čteček

* Výdrž baterie několik týdnů

*  Zvětšení textu

*  Pohodlné čtení

Nevýhody čteček

*  pomalé načítání stránek

*  jen výjimečně přehrává filmy a multimédia

Tady seženete legálně e-knihy zdarma

Na internetu existuje řada pirátských serverů, kde se dají knihy chráněné ochranou známkou stáhnout zdarma. Pozor, je to nezákonné! Na těchto stránkách je ale obsah legální:

* www.gutenberg.org (okolo 36 000 knih, 9 v češtině)

* www.palmknihy.cz/free (3432 knih v češtině, známí i neznámí autoři)

* www.ereading.cz (e-knihkupectví, 1 kniha zdarma)

 

Amazon Kindle 4

Amazon Kindle 4 má šestipalcový displej s elektronickým inkoustem
Autor: archív firem
Cena: okolo 3000 Kč

Šestipalcový displej s elektronickým inkoustem. Čtečka váží 170 gramů a je tlustá jen 8,7 mm. Při používání se nezahřívá. Má wifi připojení a usb vstup. Baterie vydrží 4 týdny nepřetržitého čtení při vypnutém wifi a 3 týdny při zapnutém.

Přečte formáty Kindle (azw), txt, pdf, mobi a prc. Dokáže otevřít i webové stránky (html), kancelářské soubory (doc), nebo obrázky jpeg, gif, png a bmp. Na přístroji se automaticky zobrazuje reklama serveru Amazon.com. Přístroj má české menu a podporuje češtinu v textu. Text si můžete zvětšit až na 1cm.

Na čtečce eReading najdete kromě displeje i klávesnici bez českých znaků a reproduktory pro přehrávání hudby
Autor: archív firem
eReading.cz

Cena: okolo 3500 Kč

Šestipalcový displej s elektronickým inkoustem. Přístroj váží 240 gramů a je tlustý 10mm. Kromě displeje na čtečce najdete i klávesnici bez českých znaků a reproduktory pro přehrávání hudby. Čtečka pochází od českého prodejce elektronických knih a je kompletně v češtině. Navíc nabízí možnost přímého přístupu na server s elektronickými knihami a periodiky ereading.cz. V ceně čtečky jsou 3 knihy, kožený obal na čtečku a poukázka na 200 Kč. Má wifi, 2Gb paměti a vstup pro karty SD. Podporuje 12 nejběžnějších formátů elektronických knih a na jedno nabití baterie dokáže zobrazit až 8000 stran, to vychází zhruba na 4 týdny ustavičného čtení.

 

PocketBook PRO 602 Grafit

Čtečka umožňuje také dělat si do textu poznámky, nebo zakládat záložky.
Autor: archív firem
Cena: okolo 4500 Kč

Čtečka se šestipalcovým displejem a elektronickým inkoustem váží 255 gramů. Najdete na ní předinstalované slovníky a automatické předčítání textu až v 28 světových jazycích. Čtečka umožňuje také dělat si do textu poznámky, nebo zakládat záložky. Přístroj používá Bluetooth a wifi připojení k internetu. Čtečka umí zobrazit 16 nejběžnějších textových formátů, přehrává zvuk v mp3 a zobrazuje obrázky jpg, gif bmp a png. Má vnitřní paměť 2Gb rozšiřitelnou o SD karty a na jedno nabití vydrží zobrazit až 14 tisíc stran, tedy téměř 2 měsíce čtení.

Fotogalerie
5 fotografií