Štědrovečerní večeře a silvestrovská oslava jsou ideálními příležitostmi ke sklence sektu z kvalitního přírodního vína. Šumivé víno však nemusí posloužit jen jako vhodný aperitiv, ale můžeme si z něj namíchat i originální koktejl. Možností je spousta.  

Pravé šampaňské bývá velmi drahé. Pokud nepatříme mezi znalce, jen těžko se lze v záplavě značek zorientovat. Naštěstí tu jsou naše moravské a české sekty s jejich tradicí a vynikající  kvalitou.

Autor: archiv Vinařského fondu

Elegantní nápoj potřebuje jemné zacházení

Díky lehkosti a osvěžujícímu tónu se šumivé víno skvěle hodí ke všem pokrmům. Musí se jen správně servírovat. Nic se k harmonickému a elegantnímu šumivému vínu nehodí méně než bouchnutí zátky. Rámus se odpouští pouze na Silvestra, při bouřlivém vítání nového roku.

Sekt pozvolna vychladíme na teplotu 6 až 9 °C. Při otevírání nejprve musíme podle sommeliera Libora Nazarčuka odstranit kapsli (aluminiový, plastový nebo cínový obal zátky a hrdla). Z lahve kolem hrdla ji snadno bez jakýchkoli zbytků odřízneme. Odřezanou část kapsle pak stáhneme. Palcem levé ruky pevně držíme zátku shora a pravou rukou za očko odmotáme agrafu (drátěný košíček držící zátku v láhvi). Láhev při otevírání držíme v úhlu 45 stupňů směrem od sebe a míříme někam, kde nikoho neohrozíme. „Následuje první kritický moment,“ vysvětluje Libor Nazarčuk.  „Na chvilku je potřeba palec uvolnit ze zátky, abychom mohli odstranit agrafu. Palec, který je pojistkou proti nenadálému předčasnému vystřelení zátky, musíme rychle vrátit zpět a přidržovat jím nadále zátku. Dlaní levé ruky pevně obejmeme hrdlo lahve a korek, palcem stále přidržíme zátku, aby  nevystřelila. Dlaní pravé ruky uchopíme dno láhve a točíme s ní jedním směrem, až se zátka uvolní. Palec ze zátky uvolňujeme velmi pozvolna, aby otevření bylo co nejpomalejší a nejtišší. V žádném případě netočíme zátkou, ani ji nevyvracíme palcem, protože bychom mohli korek přelomit.“

Pokud jsme zruční a chceme zapůsobit na hosty, naléváme víno tak, že láhev leží v natažených prstech a palec je vydutém dně. Držíme ji rovně nad sklenkou, aby víno klidně a bez velkého pěnění steklo do sklenky. Ta by měla být čirá a štíhlá ve tvaru tulipánu s dostatečně vysokou stopkou, aby tělesná teplota neovlivnila teplotu vína. Kvalitní a nepříliš sladké sekty jsou výborným aperitivem, ale hodí se například i do koktejlů.

Více o moravských a českých vínech na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.