Paní učitelka Marie Pátková onemocněla před deseti lety a nemoc se postupem času zhoršovala. Nezabíraly léky, rehabilitace, nic. „Já jsem bojovnice, a přestože mě velice omezoval nezvladatelný třes, stále jsem chodila do práce. Svým žákům jsem vysvětlila, čím trpím, výuka že bude trošku jiná a »moje«  děti to vzaly velice dobře,“ usmívá se paní Marie.

Naděje z Homolky

Už se smiřovala s tím, že bude hůř, když jí svitla naděje! Lékaři Nemocnice Na Homolce řekli, že Parkinson se dá léčit operativně. A to hlubokou mozkovou stimulací přesně určených mozkových struktur pomocí trvale zavedených elektrod.

Sestři, podejte vrtačku

Čtyřhodinovou operaci podstoupila paní Pátková letos v únoru. Zákrok se provádí při vědomí, operatéři musí přesně najít místo v mozku, které se bude stimulovat a musí se ujistit, že tím nepoškodí žádné jiné centrum (řeči, pohybu apod.).

„Operace byla v pohodě, jen mi trochu zatrnulo, když pan doktor požádal sestru o vrtačku. V duchu jsem se modlila, aby navrtal to správné místo. A povedlo se,“ chválí zdravotníky paní učitelka.  

Unikátní místo

Hluboká mozková stimulace se provádí už mnoho let a více či méně projevy nemoci zmírní. V případě paní Marie byla stimulační elektroda zavedena na zcela unikátní místo v mozku. Tento zákrok se uskutečnil poprvé u nás ve spolupráci Všeobecné fakultní nemocnice a Nemocnice Na Homolce.

Na vlastní oči

Paní Pátková byla ochotná demonstrovat výsledky zákroku před novináři. Seděla na židli, po nemoci ani stopa. Přihlížející varovala: „Nelekněte se!“ Pak k ní přistoupil lékař a zařízením, podobným dálkovému ovladači, jí vypnul mozkovou stimulaci. A byl to šok. Její pravá ruka a noha se okamžitě začaly velice silně třást. Když zařízení zapnul, byla Marie schopna stát s nataženýma rukama v klidu.

Video
Video se připravuje ...

Paní Pátková s Parkinsonovou chorobou byla ochotná demonstrovat výsledky zákroku před novináři. Jakub Poláček

Fotogalerie
7 fotografií