Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mohou ohrozit na životě: Na tyhle kombinace léků, bylinek a doplňků stravy pozor, varuje praktická lékařka

/
  • Na jaké kombinace bylin a léků dát pozor? Radí lékařka Ludmila Mazylkinová.
    12. prosince 2023 ● 08:06

    Přírodní lékárna skrývá řadu pokladů, které umí bojovat s chorobami nebo jim pomáhají předcházet. Avšak pozor, řada z nich není zdaleka tak neškodná, jak se možná domníváme. Zejména pokud je užíváme souběžně s léky, mohou nás dokonce až ohrozit na životě, připomíná MUDr. Ludmila Mazylkinová. Které z nich patří k nejnebezpečnějším?

  • 1.

    Lékořice

    Kořen a oddenek lékořice má silné protizánětlivé účinky. Pomáhá rozpouštět hleny při respiračních infekcích, čímž usnadňuje odkašlávání. Užívá se také na podporu trávicího ústrojí, především při léčbě vředových onemocnění.

     

    Pokud to ale s lékořicovým čajem nebo cukrovinkami přeženeme, může dojít k zadržování tekutin v těle a vzestupu krevního tlaku. „Lékořice navíc snižuje účinek antihypertenziv, tedy přípravků pro léčbu vysokého tlaku. Pokud se tedy léčíte s tímto onemocněním, měli byste se jí zcela vyhýbat,“ říká MUDr. Mazylkinová a dodává, že stejné doporučení platí i pro osoby s chorobami ledvin, při užívání léků k odvodnění nebo projímadel.

     

    Lékořice není vhodná ani pro těhotné ženy, u kterých nejen zhoršuje otoky, ale nebezpečí představuje také pro zdárný vývoj plodu, a vyloučit nelze ani zvýšené riziko samovolného potratu nebo předčasného porodu.

    Lékořice není vhodná ani pro těhotné ženy, u kterých nejen zhoršuje otoky, ale nebezpečí představuje také pro zdárný vývoj plodu, a vyloučit nelze ani zvýšené riziko samovolného potratu nebo předčasného porodu.

  • 2.

    Echinacea

    Echinacea neboli třapatka nachová má takřka zázračné účinky: významně posiluje imunitu, pomáhá při léčbě nachlazení a dalších infekcí a přispívá k hojení ekzematické kůže. Není proto divu, že čaje, sirupy a potravinové doplňky s obsahem echinacey patří k vůbec nejoblíbenějším přírodním přípravkům.

     

    Ne vždy je ale podpora imunity žádoucí. „U osob s autoimunitními chorobami, jako je revmatoidní artritida, lupus nebo roztroušená skleróza, může stimulace imunitního systému echinaceou vést ke zhoršení příznaků nebo vzplanutí nové epizody nemoci. Mimoto potlačuje také účinek léků na snížení imunitní odezvy, které se podávají při již zmíněných autoimunitních onemocněních nebo příjemcům transplantovaných orgánů,“ vysvětluje lékařka. Na pozoru by se podle ní měli mít i astmatici a alergici, u kterých častěji hrozí nežádoucí účinky. K těm patří především potíže se žaludkem, nevolnost, závrať a suché oči.

  • 3.

    Třezalka

    Třezalka tečkovaná je známá především svým pozitivním vlivem na psychickou pohodu. Působí jako antidepresivum, pomáhá proti stresu a stavům vyčerpanosti a zmírňuje obtíže provázející menopauzu. S rozvojem moderní medicíny ale tato bylinka poněkud ztrácí na významu. Ukázalo se totiž, že značně ovlivňuje účinnost řady léků.

     

    „Třezalka snižuje účinek mnoha běžně užívaných terapeutik, jako jsou antibiotika, hormonální antikoncepce, přípravky pro léčbu epilepsie, poruch srdečního rytmu, vysoké hladiny cholesterolu v krvi a dalších. Omezuje také účinnost protinádorové terapie,“ vyjmenovává MUDr. Ludmila Mazylkinová.

     

    Zvlášť opatrní musí být také lidé, kteří se léčí s depresemi a úzkostmi. V kombinaci s nejběžnějšími antidepresivy totiž může třezalka vyvolat takzvaný serotoninový syndrom, který se projevuje neklidem, třesem, záškuby, rychlým pulsem a horečkami. „Serotoninový syndrom je vzácný, jde při něm ale doslova o život,“ varuje.

  • 4.

    Gingko

    Extrakt z jinanu dvoulaločného je oblíbený především pro své účinky na rozumové schopnosti: zlepšuje paměť, usnadňuje soustředění a zrychluje porozumění novým informacím. Kromě příznivého vlivu na mozek pomáhá také prokrvit studené končetiny, zlepšuje přívod krve do sítnice a reguluje hladinu cholesterolu. Stejně jako předchozí léčivky má ale řadu stinných stránek.

     

    „Velmi nebezpečná je kombinace gingka s běžnými léky proti bolesti, zejména s ibuprofenem, a přípravky pro ředění krve. Při souběžném užívání byly zaznamenány vážné případy krvácení, včetně smrtelných,“ upozorňuje MUDr. Ludmila Mazylkinová. Gingko zvyšuje také účinnost léků proti psychózám, pacienti proto musí být v případě podávání gingka pečlivě sledováni.

  • 5.

    Grapefruit

    Hořké citrusové ovoce pomáhá uchovávat zdraví cév, jsou mu přisuzovány i antidepresivní účinky a pro svůj vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů je vhodné při léčbě nachlazení. Stejně jako zmiňovaná třezalka ale ovlivňuje metabolismus léků, a může se tak stát příčinou řady nežádoucích účinků.

     

    Na rozdíl od třezalky, která účinek léčivých přípravků snižuje, grapefruit zpomaluje jejich odbourávání. „Hladina léku v těle se zvyšuje, a vlastně může dojít až k předávkování lékem,“ vysvětluje MUDr. Ludmila Mazylkinová a dodává, že v případě pochybností ohledně nežádoucích interakcí bychom se u každého léku měli poradit s ošetřujícím lékařem.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Petr Fiala v Blesku: Válek má za úkol ohlídat situaci s léky. Věřím, že zimu zvládneme Jakub Kopřiva, Lukáš Červený

    Fotogalerie
    9 fotografií

Dnešní horoskopy