Prevence = správná hygiena

Při parodontóze jsou tkáně postiženy zánětem, který vzniká působením bakterií, tzv. parodontálních patogenů, které uvolňují jedovaté látky. Zhoršení zánětu ovlivňuje dědičnost, zubní kámen nebo špatné výplně zubů. Tou nejčastější příčinou je nesprávná hygiena.

„Bakterie vyvolávají zánět, který zničí okolní tkáně. Proto je třeba zuby správně čistit, pokud to neumíte, naučí vás to dentální hygienistka. Takže předejít parodontóze se tak dá hlavně hygienou a správným ošetřením,“ vysvětluje zubní lékař MDDr. Richard Fürst.

Co by vám v koupelně nemělo chybět?

KLASICKÝ ZUBNÍ KARTÁČEK

Tvrdost vybírejte podle stavu svého chrupu nebo se poraďte se svým zubařem.

✔ ZUBNÍ PASTA

Pokud trpíte na citlivé zuby nebo krvácení dásní, vyberte produkty na prevenci parodontózy.

✔ MEZIZUBNÍ KARTÁČEK A ZUBNÍ NIT

Velikost vám pomůže vybrat dentální hygienistka.

ÚSTNÍ VODA

Osvěží dech a pomůže zlikvidovat zbytky plaku po čištění. Ta micelární dokonce zesvětluje zuby o 1 – 2 úrovně na zubní škále.

Vyšší riziko u kuřáků

Prvními příznaky jsou zarudlé dásně a krvácení. „Jenže nikotin kuřákům stahuje cévy, a to znamená, že dásně krvácejí minimálně nebo vůbec. Léčba navíc hůře funguje a často to nejde úplně zastavit,“ doplňuje MDDr. Fürst. Roli hraje i prostředí vytvořené chemikáliemi z cigaret, které umožňuje růst bakterií.

Víte, že...

...na prevenci parodontózy jsou vhodné zubní pasty, které stahují dásně a navíc je zpevňují? Důležitý je i obsah chlorhexidinu, který s parodontózou účinně bojuje. Dentální hygiena je stejně důležitá jako vyšetření u zubaře.

 

Video
Video se připravuje ...

Mámě shnily horní zuby poté, co pila 10 let limonády s bublinkami TikTok

Fotogalerie
5 fotografií