Na sociální síti, kde má přes čtvrt milionu sledujících, popsal skutečný boj o holý život. Spolu s kolegou 18. června letěl resuscitovat muže, kterého našla manželka bez známek života. „Petr měl epileptický záchvat a vlivem nešťastných okolností u toho přestal dýchat. Když nějakou chvíli nedýcháte, zastaví se vám z toho i srdce. Manželka hned resuscitovala, navázali místní first respondeři a hasiči,“ popisuje dramatickou událost Marek Dvořák.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Marek Dvořák (@dvorak155)

Právě on byl se svým vrtulníkem na místě jako první. Resuscitace se povedla, Petrovo srdce se rozběhlo. „Rodině v takovém případě říkám, že ještě není vyhráno, že až čas ukáže, jak závažné bude poškození mozku,“ dodává k tomu.

Ačkoli jindy si jako zkušený záchranář podobné situace nebere osobně, občas se ale také neubrání myšlenkám: „Sakra, jaký by bylo, kdyby se tohle stalo mně...“A taková chvíle nastala právě při tomto zásahu.

Tatínek jen spinká....

Když Petra hasiči pomáhali ve vakuové matraci na přístrojích snášet ze schodů, teprve teď si Marek Dvořák všiml hraček všude po domě. „Ve dveřích domu stojí asi tříletý hošíček - teď už vím, že se jmenuje Péťa. Drží se mámy za ruku a brečí. Brečí jako můj Matýsek, když někdy odjíždím do práce a je mu smutno. Tenhle hošíček brečel, protože jsme mu odváželi tátu do nemocnice. A máma mu ještě říká: neboj, tatínek jen spinká...,“ popisuje záchranář.

Obrovská solidarita

I přes veškerou možnou pomoc příběh bohužel nemá dobrý konec. U Petra v nemocnici později konstatovali smrt mozku, protože bez kyslíku byl moc dlouho. „To loučení toho hošíčka v těch dveřích s jeho tátou bylo fakt to poslední... Na den otců. Den před Péťovýma třetíma narozeninama…,“ dodává k bolestným chvílím Marek Dvořák.

A protože je muž činu, rozhodl se rodině pomoci i mimo svou profesi. Podpořil dobročinnou sbírku, která pro Petrovy dva malé syny a manželku Katku vznikla. „Petra už nezachráníme. Můžeme ale společně vybrat aspoň nějakou kačku, která se teď rodině určitě dost hodí. Stačí dvacka, věřte mi,“ uzavírá Marek Dvořák. A jeho čin našel obrovskou odezvu, příspěvek už rodině poslalo téměř šest tisíc dárců.

 

Video
Video se připravuje ...

Podstatné úkony první pomoci Videohub

Fotogalerie
4 fotografie