Simona Riedlová se jednoho dne vydala s kamarádkami na procházku. Došly k nádraží, kde byly odstavené vagóny. Vylezly na ně. Kouřily, fotily se, mávaly z výšky autům.

„Vůbec jsme si neuvědomovaly, že nám hrozí nějaké nebezpečí. Potom jsem si všimla nějakého poklopu. Byla jsem zvědavá, co pod ním je. To poslední, co si pamatuju, je to, že jsem se postavila a pak už nic. Probrala jsem se až po 12 dnech v nemocnici. Nevěděla jsem, kde jsem a co se stalo. Byla jsem vyděšená a nepoznávala jsem ani vlastní mámu,“ líčí události po vážném úrazu mladá žena. V nemocnici strávila celkem osm měsíců. Podle lékařů utrpěla velké devastující zranění celého organismu a má doživotní následky.

Osamělost a nalomená psychika

Ještě další dva roky se dívka dávala dohromady fyzicky i duševně. „Byla to doba sebelítosti, osamělosti a nalomené psychiky. Ale bojovala jsem o návrat do normálního života. Dnes jezdím po besedách s dětmi a dospívajícími a na vlastním příkladu ukazuji, jaká nebezpečí hrozí při úrazech elektrickým proudem,“ uzavírá své vyprávění Simona.

Tělo jako vodič

Lidské tělo je vodič, elektřina do něj obloukem vstoupí a zase vystoupí. Tyto úrazy končí často amputacemi, poškozením svalové tkáně, ledvin a dalších vnitřních orgánů. Loni se elektrickým proudem zranilo 365 osob. Třetinu z tohoto počtu tvořily děti.  Zhruba dvě třetiny zranění pak utrpěli dospělí muži a chlapci do 18 let.

14 000 stupňů Celsia

Elektrického vedení se nemusíte ani dotknout, výboj může nastat i na poměrně velkou vzdálenost, což se stalo i Simoně. Jakmile se elektrický oblouk vytvoří, je velmi intenzivní a dokáže se natahovat. Na rozdíl od ohně ale elektrický proud prochází svaly a devastuje tělo zevnitř, dokáže vytvořit až 14 000 stupňů Celsia!

Emotivní video

Společnost ED.G., člen skupiny E.ON, dlouhodobě podporuje edukační projekty, které mohou zachránit život. Nově připravila video právě se Simonou Riedlovou. Ukazuje, jak moc je pro lidský organismus nebezpečný elektrický proud

Fotogalerie
10 fotografií