Právě chlapec, který se narodil s vrozenou vývojovou vadou, kdy byla jeho levá dolní končetina od kolena dolu deformovaná, je tváří letošního charitativního pochodu. On se s tím ale jako správný bojovník popral, a dokonce ve svých 11 letech ostatním ukazuje, že pro něj není nic překážkou…

Blesku pár dní před výstupem v krátkém rozhovoru prozradil, jaké všechny sporty vlastně ovládá. I to, zda někdy nastala situace, že si řekl, proč zrovna on?

Jak vnímáš své »postižení«?

Své postižení ani nijak nevnímám. Jiný si nepřipadám. Ani si nevybavuji, že by byl někdy problém třeba ve škole. Spolužáci i paní učitelky mi vycházejí vstříc.

Jsi velký sportovec. Jaké všechny sporty zvládáš?

Sjezdové lyžování, ale letos jsem úspěšně zkusil i běžky. Plavání. Zvládám všechny styly. Nejvíce mi jde kraul a nejméně motýlek. Jezdím na kole i koloběžce. Na kole rád skáču. Rád hraju s klukama po škole fotbal. Jo, a ještě jsem chodil na florbal.

Je nějaký sport, který se ti ještě nepodařilo »pokořit«? A plánuješ s tím něco do budoucna udělat?

Asi bruslení. Nejde mi bruslit na ledě ani na kolečkových bruslích. Ale budu to zkoušet dál. Hlavně bruslení na ledu.

Hraješ také na nějaké hudební nástroje. Na jaké? A jak ses k nim dostal?

Hraju na klavír a akordeon. Klavíru se věnuji šest let a přivedla mě k němu mamka, která taky hraje. Na akordeon hraji druhým rokem. Zalíbil se mi vzhledově i zvukově.

 Nastala někdy situace, že sis řekl, »proč zrovna já«?

Problém s tím nemám a nikdy mě to nenapadlo.

Čím bys jednou chtěl být? A liší se to od toho, čím jsi chtěl být například jako prvňáček?

Chtěl bych být protetikem. A od první třídy se to neliší. Baví mě technika a chtěl bych si jednou postavit nožičku.

Prý letos nejdeš »Na Sněžku« poprvé. Pokolikáté se na tuto akci vydáš?

Když bych spočítal trička, tak asi popáté.

Chtěl bys něco vzkázat čtenářům Blesku?

Ti lidé, co mají handicap, tak ať nezoufají a bojují, protože to jde!!! A všichni ostatní neváhejte a pojďte na Sněžku a podpořte handicapované děti.

Chcete pomoci? Pořád máte šanci!

Nestíháte dorazit zítra na charitativní akci, a přesto chcete pomoci? I tak si můžete pořídit domů speciální KlaPeto benefiční tričko. V různých velikostech si ho můžete objednat na e-shopu za 300 korun.

V nabídce nově nechybějí ani trička pro děti. A samozřejmě přispět můžete také přímo, a to jakoukoliv částkou na transparentní účet NF KlaPeto: 2001375049/2010. Sbírka totiž běží stále!

Co je cílem?

Cíl je částka 250 tisíc korun na sportovní protézu pro Vendu, kterou neproplácí pojišťovna. A zbytek vybraných peněz se do koruny rozdělí mezi další nemocné a handicapované děti. Pochod startuje v sobotu 27. května. Sraz je v 9:00 na parkovišti v Peci pod Sněžkou.

 

Video
Video se připravuje ...

Je úžasná! Malé tanečnici amputovali nohu. Tančí dál Youtube/ Inside Edition

Fotogalerie
12 fotografií