Pavel Svoboda a Miluše Bittnerová nenechali svého hosta téměř mluvit, vše takřka odříkali za Patrasovou a na ní nechali jen pár vět. A i ty jí mnohdy dělaly problémy. „Myslím, že jsme paní Patrasovou hodně podpořili právě kvůli jejímu stavu, tedy jak to jen šlo, a s kolegyní podali profesionální výkon, tedy řečeno ve vší skromnosti,“ soudí moderátor Svoboda.

„K tomu, co se píše, jen tolik, že jsem do Novy šla s chřipkou a horečkou. Moje chyba. Kdo chce psa bíti, vždycky si hůl najde. Neměla jsem tam nemocná chodit,“ odůvodnila Patrasová svůj stav, který se prý stále nelepší. „Jak to přecházím, tak se mě chřipka drží,“ postěžovala si redakci extra.cz Dagmar Patrasová.  Dopolední vystoupení oblíbené herečky v divácích každopádně vyvolalo rozpačité pocity i úvahy o její možné nestřídmé konzumaci alkoholu.

Konzumenti chtějí „certifikát“

Podle psycholožky Marie Funke z kliniky Adicare je problematika diagnostiky alkoholismu poměrně složitá.  „Často se v praxi setkáváme s tím, že konzumenti požadují diagnostické vyšetření, které by dalo uspokojivou odpověď na otázku, zda je dotyčný závislý, nebo nikoliv. Nejlépe proto, aby získaný „certifikát“ mohli ukázat partnerovi, a tím zastavit jeho kritiku. A my je musíme zklamat, protože žádná přesná hranice mezi rekreačním pijákem a alkoholikem neexistuje,“ vysvětluje pro Blesk.cz Marie Funke.

Mgr. Bc. Marie Funke, psycholožka, zakladatelka a ředitelka centra Adicare
Autor: Jiří Koťátko, Robert Klejch

Pijan s červeným nosem je mýtus

Závislost je podle odbornice kontinuální jev, který prochází různými stádii a v každém z nich se vyplatí na sobě začít s pomocí odborníka pracovat. „V Česku existuje takový mýtus, že alkoholik je jen ten, kdo má červený nos, táhne to z něj a nevstane dřív, než si přihne z placatky vodky. Ano, takto vypadají terminální závislosti na alkoholu, přičemž dlouhodobá hospitalizace s přísnými režimovými opatřeními je v takovém případě jediným řešením. Jenže to už je většinou pozdě,“ vysvětluje dále Funke.  

Jaké jsou fáze pití?

Mnoho lidí se nejdříve pohybuje v pásmu rizikového pití, to znamená, že konzumují alkohol nebezpečně – buď co do množství, nebo okolností pití. Ve stádiu takzvaného abúzu již alkohol dotyčnému prokazatelně škodí, uživatel však přesto v pití pokračuje.

V ranějších fázích závislosti převažují psychické spouštěče bažení po návykové látce nad těmi tělesnými, většinou je ještě přítomná věrnost oblíbené značce. Na druhou stranu se již objevují vážnější trhliny v rodinném i profesním zázemí závislého, střety s pracovními pravidly nebo dokonce se zákonem.

„V chronických stádiích závislosti začíná dominovat fyzická závislost, stavy bažení jsou po tělesné i duševní stránce téměř nesnesitelné, závislý ztrácí náhled na svůj stav, není schopen vykonávat práci, rodinné i přátelské vztahy se rozpadají,“ dodává psycholožka Marie Funke.

Co bylo příčinou nepovedeného vystoupení Dády Patrasové ve Víkendové Snídani na Nově, ví jen ona sama, jisté je, že tento díl bude zřejmě patřit k nejsledovanějším.

Video
Video se připravuje ...

Detaily inaugurace a Zemanovo stěhování. A Dáda útočí na moderátory Novy Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
20 fotografií