Téměř všichni za šera vidí hůř. „Je to proto, že zornička se rozšíří, tudíž do oka se pouští mnohem více různých světelných paprsků. Tím pádem vynikají tzv. drobné dio ptrie, které za dobrého osvětlení nemusí vidění vůbec zhoršovat,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová.

Chvilková slepota

Noční myopie může být nebezpečnější pro ty, kteří už nějakou oční vadou trpí. „Tím, jak klesá dobrá viditelnost, snižuje se i ostrost jejich vidění a následná reakce. Například řidiči se šedým zákalem hůře vnímají oslnění reflektory protijedoucích aut, takže určitou dobu vůbec nic nevidí,“ popisuje optometrista Martin Slaný.

Tuto skutečnost doplňuje primářka Valešová: „Čím člověk vidí hůř, tím déle zaostřuje do dálky a vidí předměty mnohem později. Také déle zaostřuje na přístrojovou desku. Normální doba, kdy člověk musí přeostřit na přístrojovou desku, je 0,5 – 3 sekundy. Když tedy jede 90 km/h, ujede za jednu sekundu 25 metrů poslepu. Čili čím déle hledí na přístrojovou desku, tím je jeho jízda nebezpečnější.“

Šeroslepost dioptrie neřeší

Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal se dají řešit dioptriemi nebo operacemi. Ovšem šeroslepost ne. „Člověk vidí ve dne přes dioptrické brýle bez větších problémů, ale večer má pocit, že se jeho vidění zhoršilo,“ vysvětluje optometristka Kristýna Štěbetáková. Vyšší dioptrie ale nelze použít. „To by vedlo k tomu, že byste přes den měli zbytečně silné dioptrie, a to by vás i oko rychleji unavilo,“ uzavírá Štěbetáková.

Barvy pro lepší obraz

Pokud chcete zlepšit vidění za volantem, budou se vám hodit brýle se zbarvenými skly. Žluté, zelenožluté a žlutooranžové zabarvení filtrů je vhodné při mlhavém, zataženém počasí a v šeru, protože obraz rozjasní. V noci při řízení se doporučují čiré dioptrické i nedioptrické brýle s antireflexní úpravou. Ta rozjasní noční vidění, tlumí oslnění z protijedoucích aut a zvýší kontrast barev.

Víte, že...

...krátkozrací lidé vidí v noci hůř? Zatímco zdravé oko zpozoruje chodce ze vzdálenosti okolo 200 metrů, to krátkozraké s vadou –0,75 dioptrie až ze vzdálenosti 100 metrů, a s vadou –2 dioptrie už je to jen 20 metrů.

 

Video
Video se připravuje ...

Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčba Videohub