David se celý život věnoval sportu. Od dětství hokeji, v dospělém věku thai boxu a posilovně. Byl ve výborné kondici, pracoval jako tělesná stráž a vyhazovač v pražských klubech, patřil k vojákům v aktivní záloze. Loni v červnu se ale nejen jemu, ale i jeho manželce a dvěma dětem obrátil život naruby.

„Pokládali jsme nový koberec, když se Davidovi udělalo velmi špatně, začal se potit, bylo mu na zvracení a strašně ho rozbolela hlava. Padl na sedačku s nepříjemným zásahem tlaku do spánku,“ popsala Blesku manželka Lenka Sedláková, která svému muži okamžitě volala záchranku.

Pět operací mozku

Než pomoc přijela, nedokázal už David pohnout žádnou částí těla a ztratil i vědomí. Záchranná služba ho odvezla na ARO do ÚVN Střešovice, kde byl přes týden v kómatu, do kterého následně znovu dvakrát spadl. „Prodělal pět operací mozku. Po probuzení z kómatu mu museli zavést tracheostomii a také odvádět mozkomíšní mok hadičkou z mozku do břicha. David nedokázal ani polykat, takže měl zavedenu sondu přímo do žaludku. Poškozen měl i zrak, řeč, chůzi, rovnováhu,“ vypráví paní Lenka.

Příčinu nikdo nezná

Podle jejích slov lékaři bohužel neví, co k nešťastné mrtvici vedlo. „Říkali, že se mu asi natolik zvedl tlak, že to cévka v mozku nevydržela. Ale on nikdy před tím potíže s tlakem neměl. Několik měsíců před touto událostí byl jako voják v aktivní záloze na velkém kompletním vyšetření a vše bylo v pořádku,“ nechápe paní Lenka, která se s těžkou událostí smiřovala jen velmi těžko a bolestně. „Dlouho jsem nemohla přijmout, co se manželovi stalo, nemohla jsem tomu uvěřit. Na vše jsem najednou zůstala úplně sama," říká.

Svého muže spolu s dcerami v nemocnici navštěvovala každý den. Následně byl David převezen na JIP do Fakultní Thomayerovy nemocnice, kde se jeho stav zhoršil, ale on bojoval dál. Po měsíci a půl v pražské Krči byl převezen na tři měsíce do Rehabilitačního ústavu Kladruby. „Tady se o něho staral skvělý tým fyzioterapeutů, logoped a psycholog. Udělali tam s Davidem nesmírné pokroky, kdy po dvou měsících začal pomalu mluvit a zlepšila se i chůze, byť je stále velmi nestabilní,“ děkuje tamním zaměstnancům Lenka Sedláková.

Rodina potřebuje větší auto

Pro svou rodinu teď založila sbírku na dobročinné platformě Donio, protože David i nadále potřebuje péči fyzioterapeutů a logopeda. „Vybrané peníze budou použity na nové auto, které potřebujeme prostorné, vyšší a s velkým kufrem pro invalidní vozík. Chtěla bych předem poděkovat všem, kteří nám pomohou jakýmkoliv finančním příspěvkem,“ dodává Lenka.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak poznáte snadno a rychle příznaky mrtvice? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií