Za normálních okolností se noha souvisle dotýká země jen plochou chodidla u prstů a na vnější straně Pokud však dojde k oslabení svalů a uvolnění vazů v chodidle, nastávají různé odchylky nášlapné plochy nohy. Jedním typem odchylky je zvětšení této plochy jako následek poklesu vnitřní hrany nohy.

„Měli byste mít na paměti, že problémy s plochou nohou je třeba začít řešit co nejdříve. V nejzávažnějších případech může plochonoží výrazně ovlivnit přirozené postavení pánve a bederní páteře. Problémy plochých nohou nejsou zdaleka tak nevinnou záležitostí, jak by se mohlo na první pohled zdát, a vzhledem k jejich velkému vlivu i na poměrně vzdálené oblasti těla by se jim měla věnovat značná pozornost,“ upozorňuje fyzioterapeutka Iva Bílková z FYZIOkliniky.

Jak se ploché nohy projevují?

● zvýšená únava a potivost nebo pocit chladu nohou

● trnutí nohou, otoky, pálení

● někdy až nesnesitelná bolest při každém kroku

● otlaky a deformace prstů

● zhoršování krevního oběhu

● negativní vliv na stav kolen, kyčlí i zad

Co za problémem stojí?

Nejčastější příčinou vzniku obtíží bývá chronické přetěžování nohou. Dalším důležitým faktorem, který jen těžko ovlivníme, je dědičnost či sklon k uvolněnosti vazů, například při celkové hypermobilitě těla. Vliv na vznik ploché nohy má i těhotenství. Faktorem, který ovlivnit můžeme, bývá nadváha či nedostatečná stimulace chodidla zapříčiněná skutečností, že nohy máme neustále „uvězněné“ v obuvi, kde nemají dostatek prostoru pro přirozený pohyb.

Možnou prevencí před vznikem plochonoží jsou různá cvičení. Především v případě plochonoží druhého a třetího stupně je důležité používání kvalitních vložek do obuvi, zejména těch na statickou zátěž a sport. Avšak to nejpřirozenější a nejjednodušší, co pro sebe a své nohy můžete udělat, je často chodit naboso po různorodém terénu.

Nejlepší cviky podle fyzioterapeutky

Cvik: Malá noha

Principem cvičení nazývaného „malá noha“ je snaha o pomyslné zmenšení nohy (asi o půl až jedno celé číslo), aniž byste při tom pokrčili prsty. Jde tedy pouze o zvedání nártu a podélné klenby nohy. Představte si, že mezi palcovým kloubem a patou vede jedna kolej a mezi malíkovým kloubem a patní kostí druhá.

Jde vlastně o osy podélných kleneb. Zkuste po těchto kolejích klouby palce a malíku přitahovat směrem k patní kosti. Samotné prsty se ale nesmí vůbec krčit – nepracujete tedy s ohybači prstů, ale jen se svaly, které podpírají podélné klenby.

Cvik: Palcem dovnitř

V tomto cviku se pouze snažíme oddálit palec směrem do strany od ostatních prstů. Naši předkové, kteří ještě lezli po stromech nebo si nohou drželi banán, dokázali palec na noze oddálit od ostatních prstů stejně jako palec na ruce. Sval na noze nám od dob lidoopů zůstal, jen už nejsme zvyklí ho aktivovat. Zkuste tedy palec po zemi sunout daleko od ostatních prstů.

Cvik: Natažení ručníku

Ke správnému provedení cviku vám může pomoci ručník nebo jeho pouhá představa. Položte ručník na zem a stoupněte si rovně na obě chodidla. Zkuste roztáhnout (pomyslný) ručník oběma nohama směrem od středu do stran. Nohy zůstávají při cvičení na místě, jen byste měli mít pocit, že chcete chodidlo doširoka rozevřít stejně, jako to umíte s dlaní. Můžete mít pocit, že se lehce nadzvedají podélné (vnitřní) klenby nohou. Při cvičení navíc cítíte, že zapojujete také svaly bočních stran stehen a boků.

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají. Videohub

Fotogalerie
4 fotografie