Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak se zbavit prášků na spaní? Záleží při sexu na velikosti? Další odpovědi Odborníků Blesku na telefonu

/
  • Odborníci Blesku na telefonu radili volajícím. Pomáhali s psychickými problémy, sexualitou, závislostmi a dalšími tématy.
    28. dubna 2022 ● 05:00

    Poslední Odborníci Blesku na telefonu odhalili zoufalou situaci v českém zdravotnictví. A to v oboru psychiatrie a psychologie. Jednoduše řečeno psychických potíží přibývá, ale expertů na lidskou duši naopak ubývá. Češi si tedy musí s těžkými ranami osudu často poradit sami, bez odborné pomoci.

    A to především v případech, kdy jde o ty nejzranitelnější z nás - naše děti. »Odskákaly« si covidovou pandemii v podobě domácí výuky, děsí je zprávy o válce na Ukrajině. A není divu, že mnoho z nich má psychické potíže.

    Jenže není kam se obrátit a odborné pomoci se v mnoha případech naši potomci vůbec nedočkají. A to ani v kritických situacích, jako je šikana, pokus o sebevraždu nebo těžké projevy autismu. Objednací termíny jsou k mání až za několik měsíců, někde dokonce rok či dva. 

  • 1.

    Typickým symptomem deprese je i nerozhodnost

    Odpovídal: Psychoterapeut Filip Grůša z AdiCare

     

    Manžel podnikal jako restauratér, kvůli covidu musel skončit. Je mu 45 let, nemůže si najít práci a začal pít. Jak ho mám přimět přestat? Máme děti a rozvádět se nechci, ale situace se nelepší.

    Ultimátum je varianta, po které je dobré sáhnout až v případě, kdy laskavější přístup nikam nevede. Váš manžel je velmi frustrovaný, svou situaci patrně prožívá jako velké selhání. Pití často „pomáhá“ překrýt daný problém. Bylo by dobré, aby si pomocí terapie do větší hloubky uvědomil, proč vlastně pije a našel alternativní, nerizikové cesty k řešení svých problémů. Je důležité, aby zaznělo, že jste z toho znepokojená a byla byste klidnější, kdybyste to s někým probrali. A také samozřejmě záleží na postoji vašeho manžela. Zkuste vyhledat centra, která se zabývají psychoterapií závislosti, a zajít na konzultaci. Existují i konzultace určené přímo partnerům závislého.

     

    Dá se nějak bojovat proti panické atace?

     

    Existují v podstatě dvě možnosti, co dělat ohledně panických záchvatů. První pilíř terapie je dlouhodobější, jde o identifikaci a vyřešení vlastní příčiny panických záchvatů, jíž je v podstatě vždy kumulace vnitřního stresu a psychické vyčerpání. Pokud máte tendenci stres potlačovat a nepřipouštět si ho, může existovat zvýšené riziko panických záchvatů. Napětí totiž potřebuje někde vyústit, což může být právě formou záchvatu. Druhý pilíř terapie se týká nácviku strategií, které pomáhají redukovat či zcela zbrzdit panickou ataku v akutní fázi. Práce s dechem, dýchání do břicha, případně svalová relaxace. Techniky, k nimž patří i postupné napínání a uvolňování svalů nebo zadržení dechu a pomalé vydechnutí, určitě najdete na internetu.

     

    Snacha je poslední rok velmi apatická, v noci nespí, nechce chodit mezi lidi, nemůžeme ji dostat k žádnému psychologovi. Nevíme, co s tím máme dělat. Poradíte nám?

     

    Je těžké určit na dálku, co vaši snachu trápí. Ale určité znaky deprese jsou zřejmé. Důležité je z vaší strany snaše říci, že o ni máte obavu. Že vám na ní záleží a máte strach, co se s ní děje, že jí není dobře. Řešením určitě není násilné rozveselování nebo nucení k tomu, aby vysvětlovala příčiny svého psychického stavu. I pro vás je důležité, aby se někam objednala a šla se poradit k psychologovi či psychiatrovi. Typickým symptomem deprese je i nerozhodnost a někdy i neschopnost proti svému utrpení aktivně zasáhnout. Můžete jí pomoci s objednáním, popř. ji na odbornou konzultaci doprovodit. Toto je ta nejbezpečnější a nejefektivnější varianta. Pokud se k tomu bude stavět pasivně nebo odmítavě, tak pak to bude o tom, co pro sebe můžete udělat vy, její partner a její děti tak, abyste tuto náročnou situaci zvládli.

     

    Jakmile mám jít do práce, dělá se mi zle. Bolí mě břicho a cítím úzkost. Občas do práce ani nejdu. Provází mě to asi pět let, od doby, co jsem dokončil střední školu. Docházím k psychiatrovi, ale myslíte, že bych se měl nechat hospitalizovat?

     

    Poradil bych vám vyhledat si kognitivně behaviorálního terapeuta, který by vám pomohl postupně se naučit zvládat zátěžové situace tak, abyste se jim nevyhýbal. Když se u vás objeví úzkost a vy si zrušíte práci, bohužel si tím problém fixujete. Je naopak důležité hledat způsob, jak se exponovat a postupně se zatížit tak, abyste zvýšil svou schopnost zátěžové situace zvládat. U léčby úzkostných poruch je efektivní kombinace farmakoterapie a psychoterapie.

    Moji známou pronásleduje představa, že ji někdo zavraždí, skoro kvůli tomu nevychází ven. Co by s tím měla dělat?

     

    Zkuste ji podpořit v tom, aby si zašla na psychiatrii nebo na konzultaci k psychologovi. Zásadní je zjistit, o jaký problém se u ní vůbec jedná. Pravděpodobně jde o rozvinutou úzkostnou poruchu, popř. reakci na trauma. Očividně se u ní ale nějaká psychopatologie vyskytuje, je důležité, aby svoje potíže začala řešit včas. Odborník udělá posudek a doporučí další postup. V závislosti na závažnosti to bude patrně psychoterapie, kterou lze podpořit šetrnou medikací.

    Psychoterapeut Filip Grůša z AdiCare
    Autor: Tonda Tran
  • 2.

    Alkoholik se pro léčbu musí rozhodnout sám      

      

    Odpovídal: prof. PhDr. Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. LF s VFN

     

    Můj syn prošel detoxifikační protialkoholickou léčbou. Přesto pije dál. Jak by měl pokračovat?

     

    Musím vás upozornit, že všechny léčebné programy jsou dobrovolné, vy nemůžete dospělého syna nutit, aby je absolvoval. Výjimku tvoří pouze situace, kdy by se ohrožoval na životě nebo ohrožoval někoho jiného. Pokud nicméně bude mít zájem v léčbě pokračovat, může se objednat k nám Kliniku adiktologie na detox a jasně říci, že chce pokračovat přímo v léčbě na mužském lůžkovém oddělení. Kdyby to nezafungovalo a syn se »šprajcl«, může se obrátit na naši adiktologickou ambulanci a prostě začneme práci tam, kde ji bude ochoten akceptovat. Máme zde mj. přípravný program pro lidi, kteří ještě nejsou úplně rozhodnuti k léčbě na lůžkové oddělení.

     

    Před dvěma lety jsem se léčila s alkoholismem. A mám problém. Třeba dva měsíce si vůbec na pití nevzpomenu, ale pak přijde doba, že toužím pít. Za nějaký čas mě to zase přejde.

     

    To je jeden z hlavních důvodů, proč je důležité doléčování. Zde je nutné mj. nacvičit si zvládnutí takové situace – protože takové situace jsou a budou. Ale je potřeba pomoc odborníka. Samotný nácvik sice není žádná věda, ale sama to nezvládnete a je třeba posilovat motivaci a systematicky se na krizové situace chystat. Obraťte se v okolí vašeho bydliště na adiktologa nebo psychiatra, kde mají doléčovací programy.

    Synovi je 41, je vzdělaný, ale je závislý na alkoholu. Nejsme s manželkou schopni si s ním poradit. On se ale léčit nechce. Můžeme ho přivést k vám?

     

    Obávám se, že když se syn nechce dobrovolně léčit, vy nic nezmůžete. Tady jsou jen dvě možnosti, kdy se podle zákona musí jít léčit, i když nechce. A to v případě, pokud by ohrožoval sám sebe na životě nebo ohrožoval někoho jiného. Můžete ho k léčení zkoušet přemlouvat, pomoci mu hledat motivaci, tlačit na něj – prostě hledat aktivně jakoukoli cestu, jak mu pomoci, ale víc možností nemáte.

     

    Jsem pracující důchodkyně, několik let jsem brala delší dobu prášky na spaní a teď jsem je začala pomalu vysazovat. Prvně jsem to snížila na půlku tablety a poté na čtvrtku. Je to správně? A jak řešit, když špatně spím?

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Dnešní horoskopy