Proč se mu říká tichý zloděj zraku? Protože až polovina nemocných neví, že jím trpí. Zelený zákal se vyvíjí velmi pomalu a často je odhalen při rutinním očním vyšetření. V České republice se s ním potýká přibližně 350 000 lidí.

Příznaky

Nejprve dochází k malým, téměř nepostřehnutelným výpadkům v zorném poli.

● Výpadky jsou již nepřehlédnutelné.

Postižený ztrácí periferní vidění a místo některých lidí a předmětů již vidí pouze stíny a černé skvrny.

● Pacienti s akutnějšími formami glaukomu vnímají duhové kruhy kolem jasných světel a trpívají specifickými bolestmi hlavy

Může ohrozit i vás

Pokud se ve vaší rodině zelený zákal již vyskytl, buďte ostražití. „Rozvoj zeleného zákalu může ovlivnit nejen dědičnost, více ohroženi jsou jím také diabetici,“ vysvětluje MUDr. Eva Jerhotová z Oční kliniky NeoVize Praha.

Podstatným rizikovým faktorem je též přibývající věk; glaukomem trpí nejčastěji lidé nad 65 let. Často se ovšem objevuje i u lidí ve věku 40 – 50. „Glaukom se může objevit i u dětí. Jedná se často o vrozené formy onemocnění, mnohdy s genetickým podkladem. Ale i mladí dospělí mohou mít určité formy glaukomu, kdy průměrný věk v době diagnózy bývá okolo 30 let,“ uvádí MUDr. Marek Fichtl z Oční kliniky VFN a prezident České glaukomové společnosti.

Jak nemoci předejít

„Nejúčinnějším nástrojem v boji s glaukomem je prevence. Dospělým se doporučuje podstoupit komplexní vyšetření zraku minimálně ve čtyřicátém roce života,“ říká MUDr. Martin Fučík z oční kliniky Lexum Praha Budějovická

Léčba

Nejběžnější léčbou glaukomu je pravidelné kapání očních kapek či kombinace různých kapek. Pokud toto nezabere, přistoupí se k laserové nebo chirurgické operaci oka. Zákrokem se sníží nitrooční tlak na takovou hodnotu, která nebude vyvolávat další poškození zrakového nervu. Právě snaha předejít poškození zraku, či dokonce oslepnutí, je i cílem Světového týdne glaukomu.

Trápí vás zánět spojivek? Podívejte se, jaká je správná léčba.

Video
Video se připravuje ...

Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčba Videohub

Fotogalerie
3 fotografie