Používání zvlhčujících kapek vyléčí suché oči

Skutečnost: Suché oči jsou chronickým onemocněním. Slzný film má tři složky – vodnatou, mucinovou a lipidovou. Každá porucha jednotlivé složky může mít řadu důvodů: chronický zánět víček, kožní onemocnění, celková onemocnění (poruchy štítné žlázy, autoimunitní onemocnění, cukrovka a další). Použití zvlhčujících kapek je důležité, stav slzného filmu zlepší, léčí tedy příznaky, uleví, ale problém neodstraní.

Čtení při nedostatku světla poškodí oči

Skutečnost: Čtení při slabém osvětlení může způsobit únavu očí a případně bolest hlavy, většinou ale trvalé poškození zraku nezpůsobí. Problém je ten, že u menších dětí mohou nadměrné aktivity do blízka skutečně zhoršit krátkozrakost.

Jedení mrkve zlepšuje zrak

Skutečnost: Mrkev je sice bohatá na vitamin A, který je důležitý pro funkci sítnice oka, pro zdravou výživu a minerály v ní obsažené mohou pomoci podpořit celkové zdraví očí, zrakovou ostrost však mrkev nezlepší.

Počítače, tablety a mobily nezhoršují krátkozrakost u dětí

Skutečnost: Dlouhé sledování počítače, tabletu nebo mobilního telefonu výrazně zhoršuje krátkozrakost u dětí. U dospělých pak může počítač zavinit takzvaný – computer syndrom. Ten má mnoho příznaků.

Mezi nejčastější patří podrážděnost očí. Ty mohou být červené, pálit, dochází k jejich únavě, dochází k pocitu suchých očí či někdy naopak reflexnímu slzení. Důsledkem zrakového přetížení se může snižovat schopnost zaostření, syndrom se tedy může projevovat i rozmazaným nebo dvojitým viděním,“ říká oční lékař MUDr. Jakub Ventruba, Ph.D.

Šedý zákal se vás netýká

Skutečnost: Šedý zákal je zakalení čočky. Prvním příznakem stárnutí očí je potřeba brýlí na čtení, která začíná často mezi 40. – 45. rokem života. Jedná se o normální jev postupného tuhnutí čočky, které se projevuje zhoršováním schopnosti zaostřování. Postupně dochází k biochemickým změnám v čočce, a pokud se člověk dožije vyššího věku, je pravděpodobné, že se mu šedý zákal nevyhne.

Oční vyšetření není nutné, pokud nemáte problémy

Skutečnost: Jeden z největších mýtů. Existuje mnoho nemocí očí, například glaukom, makulární degenerace nebo cukrovka, které dokáže zachytit pouze oční vyšetření. Lékaři proto doporučují návštěvu specialisty každé 2 roky pro osoby mladší 65 let a u starších osob každý rok.

Laserová operace očí je nebezpečná

Skutečnost: Laserové refrakční operace dosáhly současných skvělých výsledků zejména díky zdokonalování technologií. Zákrok je nenáročný, zcela bez rizika a netrvá déle než patnáct minut.

 

Video
Video se připravuje ...

Barvoslepost: příznaky, příčiny, léčba Videohub