Kristýna rodila podruhé, doma má chlapečka Tomíka (2). Celé druhé těhotenství probíhalo bez komplikací, stejně tak zpočátku i porod. Pak se ale Kryštůfek zasekl ramínkem, začal se dusit a trvalo dlouhé čtyři minuty, než se ho podařilo vytáhnout ven.

„Lékaři ho odnesli a jediné, co nám řekli, že až se o něj postarají, tak někdo přijde. Po dlouhé hodině čekání přišel primář dětského oddělení a oznámil nám, že Kryštofa oživovali 36 minut, čeká ho převoz do Fakultní nemocnice Olomouc a pravděpodobně nepřežije ani cestu. Takhle natvrdo nám to řekli,“ vzpomíná na okamžiky hrůzy před šesti měsíci Kryštůfkova maminka.

Ptali jsme se: Proč?

 Cestu miminko naštěstí přežilo.  „Druhý den jsme za ním jeli do nemocnice a na ten pohled nikdy nezapomenu. Člověk si pokládá otázky typu, proč my, co jsem mohla udělat jinak a samé kdyby…“ popisuje Kristýna Králíková. Lékaři Kryštůfka  72 hodin chladili, aby zmírnili následky dlouhé resuscitace. Během chlazení ho postihly křeče v mozku, oběhové selhání, krvácení do nadledvin, byl intubovaný.

Všechno ale zvládl a po třech dnech ho vrátili zpátky na jeho teplotu. „Jsme moc vděční všem, kdo se nám o Kryštůfka starali, a moc děkujeme. Dva dny na to mu vytahovali intubaci s tím, že neví, jestli zvládne sám dýchat. Zvládl,“ vypráví o okamžiku úlevy maminka.

Začal další boj

První kontrola neurologem dopadla špatně, Kryštůfek neměl žádné novorozenecké reflexy, včetně sacího. Byl proto krmený sondou a nikdo nevěřil, že se vůbec naučí jist. „Po deseti dnech jsem mohla být v nemocnici s ním a moc jsme se snažili naučit papat a podařilo se. Po dalších deseti dnech jsme všem vytřeli zrak a šli domů bez sondy a dokonce začali kojit,“ vypráví maminka.

Na to, jaký měl Kryštůfek šílený start do života, je moc šikovný. Je vnímavý, jde na něm vidět, že spoustu věcí by chtěl, ale nejdou mu, protože mu to tělo nedovolí. „Je to obrovský bojovník a věřím, že když měl tolik síly tu zůstat s námi, tak bude mít i sílu bojovat dál, aby mohl mít normální život jako ostatní zdravé děti,“ má jasno maminka.

Dřina a drahá léčba

 Ačkoli lékaři zmínili i možnost, že nikdy nebude chodit, rodiče doufají, že díky léčbě a rehabilitacím se to povede. „Ale bude to dřina a nebude to levné,“ ví Kristýna Králíková, která pro svého půlročního syna založila sbírku na dobročinné platformě Donio a prosí o pomoc.

Kryštůfek nyní cvičí Vojtovu metodu, kterou hradí pojišťovna, rodiče by mu ale rádi zaplatili i speciální terapie, které však pojišťovna neproplácí. „Jen neurorehabilitační pobyt na 3 týdny stojí okolo 50 000 Kč a je potřeba ho absolvovat aspoň dvakrát ročně,“ vypočítává maminka. Další léčebné metody, které musí rodina hradit ze svého, najdete ZDE.

Podcast Maminka: Operativní porod

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: Operativní porod Videohub

Fotogalerie
7 fotografií