„Chřipka bývá často podceňovaná, ovšem může se rozvinout do velmi těžké infekce a zasáhnout všechny orgány lidského těla. Vážné zdravotní komplikace může způsobit oslabeným jedincům, dětem, těhotným ženám i zdravým lidem,“ říká MUDr. Michal Holásek, praktický lékař z Vyškova.

Očkování ochrání

Nejúčinnějším způsobem ochrany proti chřipce je očkování. U zdravé populace zajišťuje 70 až 90% ochranu, u seniorů snižuje projevy závažných onemocnění o 60 %, úmrtnost o 80 %.

Právě lidé nad 65 let jsou chřipkou ohroženi nejvíce – tvoří až 90 % těch, kteří jí podlehnou. „Vakcína sice nemusí zcela zabránit vzniku onemocnění, podstatně ale zmírňuje průběh chřipky a omezuje přenos chřipky na další osoby,“ nabádá MUDr. Michal Holásek.

Zabrání přetížení nemocnic

Kromě ochrany lidského zdraví má očkování proti chřipce i významný přínos pro celý zdravotnický systém – eliminuje totiž jeho přetíženost. Jak covidoví pacienti, tak i ti s těžkým průběhem chřipky totiž potřebují stejná zdravotnická zařízení. 

Opatření snižují šíření

Aktivita chřipkových virů byla v poslední sezoně velmi nízká. To lze vysvětlit přísnými protipandemickými nařízeními. „Letos jsou zatím mírnější, proto už nyní můžeme pozorovat nárůst chřipkových virů,“ konstatuje MUDr. Michal Holásek.

Velkým rizikem, zvláště pro starší nebo jinak oslabený organismus, pak může být nákaza oběma viry – chřipkovým i novým koronavirem. A to buď oběma infekcemi současně, nebo proděláním jedné z infekcí a následným onemocněním druhou.

Nyní je nejvyšší čas

Očkování proti chřipce podstatně snižuje riziko souběhu nemocí. Největší přínos ale spočívá v prevenci nemoci a snížení možných zdravotních komplikací, hospitalizací nebo úmrtí. Ideální termín pro aplikaci vakcíny je zhruba do Vánoc. Na očkování proti chřipce je možné se objednat u praktického lékaře, ve zdravotních ústavech nebo očkovacích centrech.

Jak se co nejrychleji zbavit rýmy?

Video
Video se připravuje ...

Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie