S mateřskými znaménky se rodíme, ale mohou se objevit až v průběhu života. Vrozená znaménka mohou být malá s průměrem do jednoho a půl centimetru, ale i gigantická, tedy velká více než dvacet centimetrů.  Bohužel dokonce i takto velká znaménka se objevují na viditelných místech jako je obličej a vždy je musí nejprve posoudit dermatolog.

V diskuzích o dceři slovenské prezidentky Emmě, která touží prorazit v modelingu, se mnozí pozastavovali nad tím, proč si mladá slečna své znaménko na obličeji nenechá odstranit. „Má nehezkou pigmentaci, měli by to řešit s odborníky,“ soudí jedna komentující.

Kontroverzní téma

To, že jde o velmi složité a do jisté míry kontroverzní téma, pro Blesk.cz potvrdil doc. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, primář dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV z Praze.

 „Týká se to hlavně těch velkých mateřských znamének a toho, jak k nim přistupovat. Jejich odstranění je možné pouze chirurgicky skalpelem, následkem je samozřejmě vznik jizvy,“ vysvětluje odborník.

„Jiné řešení bohužel není, protože tato znaménka by se měla histologicky vyšetřit, což nám neumožní například jejich odstranění laserem. Po estetické stránce je navíc laser vhodný spíše pro drobně vystouplá znaménka,“ upřesňuje primář.

Vznik jizvičky po chirurgickém odstranění potvrzuje i dermatoložka MUDr. Anna Jiráková Ph.D. z Dermatologie Prof. Hercogové. „Nicméně obličej se podle našich zkušeností hojí moc hezky, takže velmi často po znaménku zůstává skoro neviditelná jizva. U velikosti do jednoho či dvou centimetrů to opravdu není problém,“ vysvětluje pro Blesk.cz lékařka. Jak sama říká, odstranění takových znamének je velmi časté. „Jen tento týden jsem jich v obličeji odstranila asi šest.“

Raději jizvu, než znaménko?

Pokud se pro odstranění rozhodneme, je v případě větších znamének potřeba vše zkonzultovat i s plastickým chirurgem a detailně s ním kosmetický výsledek probrat. „Je zajímavé, že existují práce, které ukazují, že pro společnost je více přijatelná jizva než velké mateřské znaménko.  Osobně si ale myslím, že je to čistě individuální záležitost. Jsou pacienti, kteří si raději vyberou znaménko, i když je velké, a jsou jiní, kteří raději volí jizvu,“ popisuje své zkušenosti Spyridon Gkalpakiotis.

„Na znaménka se díváme hlavně z lékařského hlediska, samozřejmě ale přemýšlíme i o estetickém pohledu, aby pacient byl spokojený, aby mu jizva později nedělala problém,“ přidává se ke kolegovi také dermatoložka Jiráková.

Naprosto klíčový je podle obou citovaných odborníků fakt, že pacienti, kteří mají tato znaménka, musí být pravidelně sledováni u kožního lékaře kvůli riziku vzniku melanomu. Vyšší riziko mají obrovská vrozená znaménka, která je velmi obtížné kompletně odstranit, často to ani nejde.

Každý pacient je jedinečný

Mnoho diskutujících si na fotkách mladičké Emmy na mole doslova smlslo, ona sama ale vystupuje naprosto sebevědomě. „V životě přece nejde úplně o to, jak vypadáme, ale jak se cítíme a co vyzařujme. Základ je, abychom byli zdraví a spokojení v kůži, kterou máme na sobě,“ dodává svůj pohled na věc Jiráková.

„Co se týče estetického hlediska, myslím si, že nejde říci, která znaménka zdobí a která už ne, zejména pokud se jedná o velká mateřská znaménka. Každý pacient je jedinečný,“ uzavírá odborník s tím, že za znaménko krásy se obecně považují spíše drobná znaménka nad horním rtem, bez kterých si už asi těžko někdo umí představit sex symbol Marilyn Monroe nebo modelku Cindy Crawford.

Jak vznikají mateřská znaménka?

Mateřské znaménko (tvz. pigmentový névus) je kožní projev vznikající zmnožením melanocytů, což jsou buňky, které produkují pigment. Ke zmnožení buňek může docházet v povrchových, ale i hlubších vrstvách kůže.

Jak vznikají pihy?

Pihy jsou plochá, neostře ohraničená ložiska, která vznikají kvůli nadměrné produkci pigmentu (melaninu). Bývají časté u pacientů se světlejší kůží v oblastech, které jsou často vystaveny slunci, tedy na čele, nose a tvářích.

Zásadní rozdíl mezi mateřskými znaménky a pihami je ten, že u pih se jedná právě jen o nadměrnou produkci pigmentu, a proto u nich není riziko vzniku zhoubného nádoru kůže. Jde tedy jen o případný kosmetický problém.

Pozor na nebezpečný melanom už i u malých dětí.

Video
Video se připravuje ...

Nebezpečný melanom už i u malých dětí. Přednostka z Bulovky o prevenci rakoviny kůže nejen na dovolené Pavlína Horáková

Fotogalerie
17 fotografií